ZF 24

Test Auto ZF: Skoda Fabia, un nou concurent în clasa mică

Vedeţi cum arată noua Skoda Fabia, un nou concurent în clasa mică. Galerie FOTO

Vedeţi cum arată noua Skoda Fabia, un nou concurent în clasa mică. Galerie FOTO

Autor: Bogdan Alecu, Drive Test

09.02.2015, 20:15 1245

Porsche România, importatorul Skoda pe piaţa locală a lansat la începutul acestei luni cea de-a treia generaţie a modelului Fabia pe piaţa locală, model care vine după ce deja Opel a lansat noua generaţie a Corsa, Hyundai a venit cu noul i20, iar Ford a lansat încă din 2013 noua Fiesta. Noua generaţie a modelului vine în contextul în care vechea Fabia a încheiat anul 2014 pe locul opt cu 730 de maşini livrate, fiind depăşită inclusiv de vechea generaţie a Hyundai i20 şi locul nouă la nivel european, fiind depăşită de majoritatea concurenţilor.

Gama de motorizări include patru propulsoare pe benzină şi trei diesel, cu puteri cuprinse între 60 CP şi 110 CP. Toate respectă normele Euro6, au sistem start-stop şi sistem de recuperare a energiei din frânare. Noua Fabia vine cu un nou sistem ESC cu multi-collision braking cu 6 airbaguri standard şi Front Assistant cu tehnologie radar.

Dintre motorizări am testat versiunea 1,2 TSI 110 CP ce promite un consum mediu de 4,8 litri/100 km, consum care însă în timpul testului realizat între Bucureşti şi Snagov a crescut spre 8 litri/100 km.

Acest model este mai lat şi mai spaţios, având cel mai mare portbagaj din clasa sa – 330 de litri (cu 15 litri mai mare decât generaţia precedentă) – care poate fi mărit până la 1.150 de litri, dacă bancheta din spate este rabatată.

Noul model vine cu un sistem multimedia care include tehnologia MirrorLink- aceasta fiind pentru prima oară disponibilă într-o Skoda - pentru a conecta smartphone-ul cu automobilul şi prin care se poate afişa pe displayul acestuia programul de navigaţie ce rulează pe telefon. Pe de altă parte, în timpul testului, sistemul multimedia al maşinii nu a oferit posibilitatea de a rula în acelaşi timp şi sistemul audio şi programul de navigaţie, astfel încât, cel de la volan avea de ales între radio şi navigaţie.

Preţul de pornire pentru Fabia 1,2 TSI 110 CP şi echipare de top Style este de 15.504 euro cu TVA, iar preţul de pornire este de 10.420 de euro. Spre comparaţie, noul Opel Corsa cu motor 1,4 litri şi 100 CP cu echiparea de top Cosmo costă 14.400 de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO