ZF 24

Tetik, Banca Transilvania: Nu avem schelete în dulap. Vor ieşi la lumină doar cifre şi mai bune

Tetik, Banca Transilvania: Nu avem schelete în dulap. Vor ieşi la lumină doar cifre şi mai bune

Omer Tetik, directorul general al băncii. Mediafax Foto

Autor: Razvan Voican

03.11.2013, 21:17 3652

Banca Transilvania, care a câştigat de la începutul crizei circa 2,5 puncte la cota de piaţă şi continuă să-şi surprindă competitorii cu rata scăzută de neperformante şi cu profiturile raportate, nu are schelete în dulap şi, în loc să fie nevoită să se concentreze pe restructurări de credite, are ca ţintă principală creşterea businessului, afirmă Omer Tetik, 40 de ani, directorul general al băncii.

„Nu avem schelete în dulap. O să iasă la suprafaţă doar rezultate şi mai bune. Cine ridică din sprânceană nu se uită la faptul că banca a continuat să-şi crească portofoliul, că s-a ţinut departe de finanţările în valută şi nu s-a extins pe ipotecare, că nu a venit cu şabloane din străinătate, ci cu produse croite pe nevoile locale. Oricum o bancă la dimensiunea noastră, supravegheată de BNR, n-ar avea cum să raporteze cifre cosmetizate“, spune noul şef al BT după ce a treia mare bancă de pe piaţă tocmai a afişat o pondere a neperformantelor de 13,2% pe T3, în timp ce rata pe sistem se dusese în august la 23%. De asemenea, el afirmă că nu au fost surprize la ultima verificare cerută de BNR pe evaluarea colateralului.

„Noi nu mai vedem surse potenţiale pentru surprize neplăcute şi vrem să ne ocupăm de creştere. Producţia de credite din T3 – cea mai mare din acest an, deşi vara piaţa e adormită – este doar un semnal pentru viitor.“ Tetik spune că această creştere (5%) a venit inclusiv din refinanţări de la alte bănci. „Unii fac deleveraging, ceea ce înseamnă pentru noi o şansă de creştere selectivă a portofoliului.“

Tânărul bancher recrutat în primăvară de la conducerea Credit Europe şi care s-a angajat să ridice cota de piaţă a BT la peste 10% se bazează şi pe echipa loială şi cu o cunoaştere foarte bună a clientelei. „Echipa contează. Se simte imediat în business când oamenii au moralul scăzut, când sunt demotivaţi. La noi au continuat să facă business şi în criză.“

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.11.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

AFACERI DE LA ZERO