ZF 24

Top 10 evenimente în infrastructura de transport în 2014: Doar 22 km de autostrăzi, un pod în Capitală şi trenuri noi la metrou

Autor: Andreea Neferu

19.12.2014, 17:03 1292

Anul 2014 a însemnat mai puţine investiţii în infrastructura de transport şi, în acelaşi timp, mai puţine tăieri de panglici. Faţă de 2013, când peste 100 de kilometri de autostrăzi şi un nou pod peste Dunăre, la Calafat-Vidin, apăreau pe harta ţării, 2014 a fost un an mai „sărac“ la acest capitol. Capul de afiş în acest domeniu a fost ţinut însă de Master Planul General de Transport, un document care prezintă priorităţile României în materie de infrastructură de transport până în 2030 şi care, cel puţin la nivel teoretic, ar trebui să fie respectat de toate viitoarele guverne. Deocamdată însă documentul nu este aprobat.

Master Plan: drumuri expres în detrimentul autostrăzilor

Anul 2014 a adus o primă schiţă a Master Planului General de Transport, documentul care propune priorităţile României în materie de infrastructură de transport până în 2014. Deocamdată acest document nu a fost aprobat, şi de la începutul toamnei, când a fost prima oară prezentat, a primit o serie de modificări pentru că nu inclusese în prima fază proiecte importante de infrastructură. Un aspect important al acestui Master Plan este faptul că pune în discuţie construcţia de drumuri expres în detrimentul autostrăzilor şi de asemenea propune desfiinţarea a 40% din căile ferate din România.

Un an „sărac“ pentru tăieri de panglici la autostrăzi

Anul acesta doar 22 de kilometri de autostrăzi au fost deschişi circulaţiei, pe ruta Cunţa - Sălişte (lotul al treilea al autostrăzii Orăştie - Sibiu), lungimea totală a reţelei locale de autostrăzi ajungând la 667 de kilometri. La doar câteva zile după inaugurarea autostrăzii au apărut însă primele probleme, din cauza unor fisuri. Până la finalul anului ar putea fi deschis circulaţiei şi primul lot al autostrăzii Nădlac-Arad, între Nădlac şi Pecica. Deocamdată nu a fost anunţată o dată exactă pentru deschiderea acestui tronson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO