ZF 24

Top 5 contracte puse la bătaie de CNADNR în 2014: autostrăzi şi centuri de oraşe de 2 mld. lei, câştigate de constructori străini

Top 5 contracte puse la bătaie de CNADNR în 2014:...

Autor: Andreea Neferu

09.01.2015, 08:53 2238

Cele mai valoroase cinci contracte semnate anul trecut de Compania Naţio­nală de Autostrăzi şi Dru­muri Naţionale din Ro­mânia (CNADNR) însumează 2,1 mld. lei, aproximativ la acelaşi nivel cu cla­sa­mentul similar din 2013, arată o analiză ZF pe baza datelor transmise de institu­ţia aflată în subordinea Ministerului Transporturilor. Aceste contracte au fost câştigate aproape exclusiv de con­structori străini, din ţări precum Italia, Austria sau Grecia.

Cele mai mari contracte semnate anul trecut se referă la proiectarea şi exe­cuţia celor patru tronsoane care vor compune autostrada Sebeş-Turda, cu o lungime de 70 de kilometri. De altfel, cel mai valoros proiect pentru care CNADNR a semnat anul trecut contract este lotul al doilea al autostrăzii Sebeş-Turda, pentru care compania de drumuri va plăti 549 de milioane de lei către firma grecească Aktor şi către firma românească Euro Construct Trading 98 (controlată de Dan Beşciu – reţinut de procurorii DIICOT anul trecut –, respectiv de Sorin Vulpescu).

Chiar dacă CNADNR se lăuda încă de la finalul anului 2013 că numirea unor constructori pentru autostrada Sebeş-Turda s-a făcut într-un „timp record, unic în istoria“ sa, din cauza con­testaţiilor, semnarea a două din cele patru contracte pentru construcţia aces­tui drum a avut loc abia în toamna anu­lui trecut, celelalte două fiind semnate în primăvara lui 2014. Potrivit termenelor contractuale, autostrada Sebeş-Turda ar urma să fie gata în întregime în 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO