ZF 24

Topul alimentelor pe care să le cumperi toamna

Topul alimentelor pe care să le cumperi toamna

Autor: CSID.ro

01.10.2014, 11:31 336

Oficial, toamna a început pe 21 septembrie şi odată cu ea au venit şi grijile legate de întoarcerea la serviciu sau la şcoală şi de aprovizionarea pentru iarnă (conserve şi murături pentru cine mai face acasă). Zilele sunt tot mai scurte, încep ploile, cad frunzele pomilor iar în aer pluteşte un sentiment de tristeţe şi regret pentru vara, vacanţa şi căldura care au trecut.

Lucrurile nu trebuie să fie tocmai aşa! Toamna este anotimpul recoltei, sezonul în care culegem, la propriu şi la figurat, rezultatele muncii de peste an.

Abundenţa de fructe şi legume din această perioadă nu este întâmplătoare şi trebuie profitat la maxim de ea, pentru că organismul are nevoie să intre în iarnă în cea mai bună formă. E momentul ideal pentru mâncărurile şi salatele de legume, pentru o cură de struguri sau de produse probiotice care să restabilească echilibrul intestinal.

O alimentaţie bogată în legume, produse lactate slabe, fructe, cereale şi carne albă asigură aportul de vitamine şi minerale (în special vitamina B6, magneziu, seleniu, zinc) necesar menţinerii organismului în tonus maxim, fizic şi psihic.

Iată deci o listă de cumpărături pentru o toamnă sănătoasă şi delicioasă:

Legumele din familia crucifere – varza, conopida, broccoli şi guliile sunt bogate în vitamina C, acid folic, betacaroten, potasiu , fibre şi au un conţinut caloric scăzut,  fiind ideale atât pentru cei care au probleme cu silueta, cât şi în prevenirea diferitelor forme de cancer. Conţin fitocomponenţi sulfuraţi, bioflavonoide, indoli şi monotreptene care inhibă creşterea tumorilor şi protejează celulele împotriva acţiunii nefaste a radicalilor liberi.

Dovleacul – nu este doar un simbol de Halloween, ci şi o sursă bogată de betacaroten, fier, zinc, potasiu şi fibre cu efect antioxidant, anticancerigen şi de scădere a tensiunii arteriale. Copt la cuptor poate fi folosit pe post de desert, pentru că satisface nevoia de dulce. Dovleacul ameliorează dispoziţia, datorită conţinutului de vitamine din grupul B, potasiu şi glucide cu absorbţie lentă. Nu arunca nici seminţele dovleacului! Sunt o sursă preţioasă de acizi graşi nesaturaţi omega-6 şi fibre (dacă sunt mâncate cu tot cu coajă).

Citiţi articolul integral pe www.csid.ro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO