ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de astazi

27.07.2009, 19:25 15

1. FMI vine la Bucuresti pentru doua saptamani. O delegatie a FMI, condusa de Jeffrey Franks, va sosi marti, 28 iulie, la Bucuresti pentru prima evaluare a acordului stand-by, aprobat de boardul institutiei in mai, discutiile urmand sa se incheie pe 10 august, a declarat reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek. "Prima misiune de reevaluare va incepe lucrul in Romania miercuri, 29 august, si va avea intalnirile finale pe 10 august. In tot acest timp, delegatia se va intalni cu autoritatile romane, sindicate, asociatii de afaceri si banci", a spus Lybek.

2. Flamingo: unul din principalii actionari cere dizolvarea firmei. Fondul de investitii american QVT a cerut dizolvarea retailerului de produse IT&C si electrocasnice Flamingo, propunerea urmand a fi discutata in Adunarea Generala a Actionarilor din luna august. Reprezentantii Flamingo au precizat ca propunerea nu a fost insotita de nicio motivatie si sustin ca aceasta ridica "serioase indoieli privind bunele intentii" ale fondului. QVT este al doilea actionar ca marime, cu o participatie de 22%.

3. Prima masura anti-agentii: Guvernul discuta comasarea Statisticii cu Prognoza. Comasarea Institutului National de Statistica cu Comisia Nationala de Prognoza, unificarea Inspectiei Muncii cu Inspectia Sociala si impartirea institutelor de cercetare din Ministerul Economiei in doar doua structuri, pentru energie si industrie, sunt variantele de reducere a numarului de agentii, scrie Mediafax. Alte variante analizate la nivelul Executivului pentru reducerea numarului de agentii guvernamentale sunt comasarea Autoritatii pentru Drepturile Copilului cu Agentia Nationala pentru Protectia Familiei si desfiintarea directiilor de munca si protectie sociala, ale caror atributii sa fie preluate de Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, au declarat surse guvernamentale.

4. Banca Transilvania a dominat Bursa de la Bucuresti, actiunile crescand cu 9%. Actiunile Bancii Transilvania au dominat si astazi sedinta bursiera de la Bucuresti, cu o treime din rulajul total al pietei si un avans de 9%, pe fondul speculatiilor de preluare aparute saptamana trecuta in presa greaca. Indicele compozit al Bursei, BET-C, s-a apreciat cu 2%, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece companii, s-a apreciat cu 3%. Valoarea totala a tranzactiilor a urcat la 26 de milioane de lei, din care 5,3 milioane au reprezentat transferuri cu titluri de stat.

5. Oltchim imprumuta 62 mil. euro pentru preluarea activitatii de petrochimie de la Arpechim. Actionarii combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) au decis in Adunarea Generala (AGA) de la finele saptamanii trecute contractarea unui credit in valoare de 62 mil. euro pentru achizitionarea activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim Pitesti. Creditul va fi garantat in proportie de 80% printr-o scrisoare de garantie bancara emisa de Eximbank, in vreme ce restul sumei va fi garantata cu active imobilizate detinute de Oltchim.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO