ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de astazi

04.08.2009, 19:13 16

1. Primul salariu de top manager de multinationala dezvaluit in Romania: 18.000 euro/luna. Alexandrina Gatej, fost CEO al Unilever South Central Europe si actual sef al Departamentului Mediul de Afaceri Intern si International al Administratiei Prezidentiale, si-a publicat declaratia de avere pe site-ul Presedintiei Romaniei. Astfel, conform declaratiei de avere, salariul acesteia s-a ridicat anul trecut la 18.000 euro pe luna, in 2008 castigand 797.777 lei.

2. BNR a redus dobanda de politica monetara la 8,5% si RMO la pasivele in valuta sub doi ani la 30%. Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, marti, sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, de la 9% la 8,5% pe an, si sa coboare ratele rezervelor minime obligatorii pentru valuta de la 35% la 30% din pasivele bancilor cu scadenta sub doi ani. Noul nivel de dobanda de politica monetara va intra in vigoare miercuri.

3. Adio cresteri de doua cifre: Salariul mediu net din iunie a urcat cu 8,3% fata de anul trecut, la 1.379 lei. Castigul salarial mediu net a crescut in iunie cu 1,7% (23 lei) fata de mai, la 1.379 lei, si cu 8,3% fata de aceeasi luna a anului trecut, cele mai mari valori inregistrandu-se in activitatile de intermedieri financiare, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Relativ la evolutia preturilor de consum, in iunie, castigul salarial real a inregistrat un avans de 1,5%.

4. Actionarii Flamingo au stabilit: Pe 14 august aduc bani de acasa sau dizolva compania. Conducerea retailerului IT&C Flamingo International a convocat pentru data de 17 august adunare generala in vederea aprobarii unei emisiuni de obligatiuni convertibile in actiuni in valoare de pana la 7 mil. euro. Pe ordinea de zi a adunarii generale se mai afla si posibilitatea ca acestia sa decida dizolvarea companiei, propunere realizata de fondul QVT, al doilea actionar al Flamingo. Majoritatea actionarilor importanti ai retailerului s-au declarat impotriva propunerii QVT.

5. Valoarea mall-urilor din Bucuresti a scazut la jumatate in ultimul an. Centrele comerciale din Bucuresti au pierdut cel mai mult din valoare in ultimul an comparativ cu celelalte capitale din centrul si estul Europei, scaderea chiriilor si cresterea randamentelor determinand reducerea valorii acestui tip de active cu 46% in intervalul iunie 2008-iunie 2009, arata un studiu al companiei de servicii imobiliare CB Richard Ellis (CBRE). Randamentul la achizitia de spatii comerciale din Bucuresti a crescut in primul semestru cu trei puncte procentuale, la 9,5%, conditii in care valoarea centrelor comerciale s-a redus cu 46,1% fata de prima jumatate a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO