ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de astazi

17.08.2009, 19:00 18

1. 23 de banci se bat sa vanda euroobligatiunile romanesti de 500 mil. euro in afara. Ministerul Finantelor Publice (MFP) a primit oferte de participare de la 23 de banci internationale pentru a fi selectate ca intermediari ai emisiunii de euroobligatiuni in valoare de 500 de milioane euro, pe termen de cinci ani, care va fi lansata in urmatoarele luni sau la inceputul anului viitor. “Au transmis oferte 23 de banci dintre cele 27 invitate sa participe la licitatie. Doua banci au anuntat ca nu pot participa, iar de la alte doua nu am primit un raspuns pana la termenul limita, care a expirat astazi la ora 15:00”, a declarat luni Laurentiu Andrei, directorul general al Trezoreriei statului.

2. Coalitia PD-L/PSD publica planul de masuri anticriza. La opt luni de la intrarea in criza, coalitia de guvernare a reusit sa produca un document intitulat 32 de masuri anticriza. Masurile includ un plafon lunar de 1.000 lei pentru neimpozitarea venitului salarial in cazul tinerilor de pana la 30 de ani, instituirea simetriei in tratamentul obligatiilor bugetare ale agentilor economici si MFP, scutire temporara de impozit pe dobanzi pentru persoane fizice, potrivit unui plan de 32 de masuri publicat luni.

3. Actionarii au ales sa salveze Flamingo angajandu-se sa aduca 7 milioane de euro de acasa. Actionarii Flamingo International (FLA) au decis astazi recapitalizarea companiei cu 7 mil. euro, prin emisiunea a 290 mil. de obligatiuni convertibile in actiuni. Propunerea fondului de investitii QVT, de a dizolva compania, a fost astfel respinsa de catre actionari. Ultima tranzactie cu titlurile Flamingo s-a perfectat la un pret de 0,0282 lei/actiune, capitalizarea societatii ridicandu-se la circa 22 mil.lei (5,2 mil. euro).

4. Bursa de la Bucuresti a inchis astazi cu cea mai accentuata scadere din ultimele 3 luni. Investitorii s-au inghesuit la vanzarea actiunilor in sedinta bursiera de luni, trimitand indicele compozit al pietei spre cea mai accentuata pierdere din ultimele trei luni. Indicele general al Bursei de Valori Bucuresti, BET-C, a pierdut 4,67%, tras in jos de declinul de aproape 5% inregistrat in medie de cele mai lichide zece companii. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF) a coborat cu 4,42%.

5. Preturile la locuintele noi din Capitala revin la nivelul anului 2005. Preturile in euro pentru locuintele noi din Bucuresti s-au redus in medie cu 15-40% in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la nivelul din 2005, potrivit unui studiu al CB Richard Ellis (CBRE). “Scaderea preturilor in prima jumatate a anului a variat intre 15 si 40% fata de aceeasi perioada din 2008, in functie de locatie, grad de finisare si facilitati, precum si de strategia dezvoltatorilor. In prezent, preturile de vanzare exprimate in euro sunt la nivelurile din 2005, dar exprimate in moneda nationala nu au inregistrat aceeasi reducere din cauza deprecierii leului fata de euro cu aproximativ 17% intre septembrie 2008 si iunie 2009”, se arata raport.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO