ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de saptamana aceasta

24.07.2009, 17:07 20

1. 8 banci au imprumutat Finantele cu 1,2 mld. euro. Ministerul Finantelor a obtinut de la 8 mari banci de pe piata, printre care BCR, Bancpost, Raiffeisen, Banca Transilvania si BRD, un imprumut de tip club loan in valoare de 1,2 miliard de euro, la o dobanda de circa 5% pe an. Dintre primele mari banci de pe piata lipsesc din acest aranjament ING Bank, CEC si UniCredit Tiriac Bank. Dobanda a fost negociata in functie de rata EURIBOR la trei luni, la care se adauga o marja de patru puncte procentuale, iar scadenta imprumutului este de doi ani.

2. Seful Ford Romania: Incepem productia pe 8 septembrie. Uzina Ford de la Craiova va demara pe data de 8 septembrie productia utilitarei usoare Ford Transit Connect, a declarat vineri presedintele Ford Romania, Dionisio di Campos. Modelele Ford Transit Connect asamblate la Craiova vor avea ca piata principala continentul european. Investitiile totale ale Ford Romania in cadrul proiectului de la Craiova vor ajunge in acest an la peste 850 de milioane de euro.

3. Statul suge toti banii din piata: Soldul creditului guvernamental a crescut cu 232% fata de anul trecut. Soldul creditului neguvernamental s-a situat la finele lunii iunie la 198,056 miliarde lei, in scadere cu 0,5% fata de mai, si mai mare cu doar 11,2% comparativ cu valoarea de la jumatatea anului trecut, potrivit datelor publicate, joi, de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Avansul fata de anul trecut reprezinta o scadere de 5 ori a vitezei de crestere. La polul opus, soldul creditului guvernamental a crescut in luna iunie cu 10,7 la suta, pana la 36,74 miliarde de lei.

4. Modelul SUV de la Dacia se va numi Kanjara. Francezii de la revista L'Automobile afirma pe site-ul oficial ca viitorul SUV al Dacia, care urmeaza a fi lansat pe piata europeana in prima parte a anului viitor se va numi Kanjara si va fi bazata pe platforma tehnica a lui Nissan Qashqai - fiind astfel primul model Dacia din "era Renault" care nu va mai fi proiectat pe platforma "Logan". Noul model va avea pe langa versiunile deja anuntate de Francois Fourmont, directorul general al companiei, cu tractiune pe doua si patru roti, atat una cu 5 locuri cat si una cu sapte - Kanjara+2, dupa modelul lui Nissan Qashqai.

5. ING Bank Romania s-a retras din "Prima Casa". Banca va lansa un produs de creditare concurent. ING Bank Romania a anuntat ca s-a retras din programul “Prima Casa” pentru ca procedura presupune costuri suplimentare din partea creditorului, institutia hotarand sa lanseze in schimb un nou produs de creditare pe segmentul imobiliar. Banca mentioneaza ca va lansa in schimb vara aceasta un produs de creditare destinat celor care vor sa-si cumpere o locuinta. . “Noul produs se va acorda extrem de rapid. Imobilul achizitionat poate fi orice casa in care clientul doreste sa locuiasca, nu neaparat prima sa casa. Aceasta oferta de creditare sustine initiativa si efortul notabil al Guvernului pentru revigorarea sectorului imobiliar”, a declarat Albert Roggemans, CEO ING Retail Banking.

 

6. Vanzarile de masini se intorc la nivelul din 2003: APIA spune ca piata scade in acest an cu 55% la 140.000 de unitati. Piata auto din acest an va reveni la nivelul din 2003, la un volum de aproximativ 140.000 de autovehicule, in scadere cu 55% comparativ cu volumul inregistrat in 2008, potrivit oficialilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Brent Valmar, vicepresedintele APIA si director general al Porsche Romania, cel mai mare importator, si Michael Grewe, directorul Mercedes-Benz Romania estimau pentru acest an un nivel al pietei autoturismelor de aproximativ 130.000 de unitati. In primele sase luni vanzarile de autoturisme au inregistrat o scadere de peste 51% la 70.610 de unitati comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit statisticilor APIA.

7. Schimbare de director la Flamingo: germanul Stefan Treiber il inlocuieste pe Jiri Rizek. Retailerul de electronice si electrocasnice Flamingo a anunta ca il va inlocui pe directorul general Jiri Rizek incepand cu 1 august, cand la conducere urmeaza sa fie instalat germanul Stefan Treiber. Treiber, care este fondator al companiei de consultanta Candidus, cu sediul in Munchen, este specializat in proceduri de integrare post fuziune, restructurari si management de retele de furnizori si a lucrat a lucrat anterior cu Flamingo pentru achizitia Flanco. El este si membru in Consiliul de Administratie al Flamingo de mai mult de un an.


8. Basescu: Nu sunt adeptul unui guvern de tehnocrati. Presedintele Traian Basescu a spus astazi intr-o conferinta de presa ca nu este adeptul unui guvern de tehnocrati. "Acest lucru trebuie pe cat posibil evitat", a spus Basescu, raspunzand unei intrebari adresate de reporterul ZF. El a mai declarat ca obiectivul guvernului nu este iesirea din criza, ci diminuarea efectelor acesteia, iar la momentul iesirii din criza Romania nu trebuie sa fie impovarata de datorii.

9. Romania va fi monitorizata pe Justitie si in 2010, conform raportului Comisiei Europene. Raportul Comisiei Europene privind starea Justitiei in Romania arata ca Bucurestiul va fi monitorizat in acest domeniu si anul viitor. Raportul nu recomanda insa liderilor UE aplicarea clauzei de salvgardare, ceea ce inseamna ca ea nu va mai fi aplicata niciodata, intrucat un astfel de mecanism de constrangere este valabil doar pana la finele anului. Viitorul raport al Comisiei va fi publicat in vara viitoare. Din raport au fost eliminate referirile la spatiul Schengen. Intr-un raport intermediar, Comisia conditiona aderarea Romaniei la spatiul Schengen de progresele in Justitie. Raportul a fost dat publictatii astazi la Buruxelles.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO