Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Finanţelor Publice sunt instituţiile în care cel mai bine plătiţi salariaţi au salarii de peste 10.000 de lei net pe lună, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informaţiilor disponibile pe site-urile ministerelor.
„Legea salarizării este un eşec co-losal, pentru că nimeni nu are niciun interes ca sistemul de salarizare de la stat să se schimbe. Mărim salariile demnitarilor pentru ca apoi să le mărim şi pe ale noastre, acesta este principiul după care se ghidează. Niciodată când
s-a discutat despre legea salarizării - adică despre majorarea salariilor în sistemul public - nu s-a ţinut cont de evoluţia salariilor de la privat. Îmi amintesc că la începutul crizei, când unii bugetari cereau salarii duble, mediul privat făcea restructurări, se făceau concedieri şi se tăiau salarii“, a spus Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice.
Singurele trei ministere în care ministrul este cel mai bine plătit salariat, deci are venitul mai mare decât subalternii, se află pe ultimele locuri în topul instituţiilor de acest tip în funcţie de nivelul celui mai mare salariu încasat.
Astfel, ministrul delegat din Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul, ministrul tineretului şi sportului şi ministrul agriculturii, care sunt cel mai bine plătiţi salariaţi din instituţiile pe care le conduc, câştigă din salarii în jur de 5.300 de lei net pe lună.
Angajaţii din sectorul de stat au salarii, în medie, cu 19% mai mari decât cele din mediul privat, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică pentru anul 2013.
„În România bugetarii au câştigat întotdeauna mai bine decât angajaţii din mediul privat. Eu cred că discuţiile despre o nouă lege a salarizării sunt inutile, pentru că pregătirea acestei legi se face doar pentru mărirea salariilor în scop electoral. Mai grav mi se pare că tinerii nu-şi mai aleg meseria după o vocaţie, se uită în fiecare an la ce salarii sunt la Jandarmerie, Poliţie, Armată sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi dau concursuri pentru posturile bine plătite“, a mai spus Adrian Moraru.
În prezent, la Ministerul Muncii se află în lucru o variantă nouă a legii salarizării, după ce actuala lege, aflată în vigoare de câştiva ani, a eşuat în aplicare, având în vedere că nu a rezolvat anomaliile din sistemul de salarizare din instituţiile publice.
Care sunt principalele concluzii desprinse din tabelul salariilor din ministere:
►Doar trei miniştri din guvernul Ponta au cele mai mari venituri salariale din instituţiile pe care le conduc
►Venitul maxim al unui angajat din ministere este de 14.612 lei net pe lună şi îl primeşte angajatul de pe funcţia de director (personal de specialitate asimilat judecătorilor şi procurorilor) din cadrul Ministerului Justiţiei
►Cel mai mic venit din ministere a fost încasat de un civil din Ministerul Apărării Naţionale, care a primit în luna iulie a acestui an un venit salarial de 84 de lei net
►Cea mai mare diferenţă dintre cel mai mare şi cel mai mic venit dintr-un minister este în Ministerul Apărării Naţionale, unde cel mai bine plătit angajat este un ofiţer cu un salariu net de 9.997 de lei, iar cel mai prost plătit angajat este un civil, cu un venit salarial de 84 de lei net, raportul dintre cele două valori fiind de 119 la 1
►Cele mai mici diferenţe dintre cel mai bine şi cel mai slab plătit angajat sunt marcate în ministerele Justiţiei şi al Mediului, unde raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu este de 1 la 7. Studiile salariale din mediul privat arată că în România un muncitor are un salariu de bază de 8,75 ori mai mic decât al unui şef
►Numai şapte ministere mai publică salariile „la zi“, în timp ce alte două ministere – al Culturii şi al Energiei - nici nu au pe site liste cu veniturile încasate de angajaţi. Din 2010 însă, toate ministerele şi instituţiile publice au fost obligate să publice veniturile salariale ale angajaţilor, iar datele urma să fie actualizate lunar.