Topul celor mai profitabile bănci din România în 2017

20 mar 2018 Autor: Claudia Medrega

BRD-SocGen a devenit anul trecut lider în topul celor mai mari profituri de pe piaţa bancară locală, detro­nând Banca Transilva­nia, care s-a plasat pe locul doi, în timp ce BCR, cea mai mare bancă după active, a ocupat poziţia a treia în clasamentul profiturilor.

Profitul cumulat al celor mai mari trei bănci locale după active BCR, Banca Transilvania şi BRD a însumat 3,2 mld. lei anul trecut şi a reprezentat mai mult de jumătate din profitul pe întreg sistemul bancar.

În 2016, Banca Transilvania a fost cea mai profitabilă, fiind urmată de BCR şi BRD.

Pe locul patru în topul câştigurilor s-a plasat în 2017 ING Bank, iar următoarele două poziţii au fost ocupate de Raiffeisen şi UniCredit, ca şi în 2016.

BRD-SocGen, a treia cea mai mare bancă din România, a raportat pentru 2017 cel mai mare profit din sistemul bancar românesc, de 1,38 mld. lei, câştig record şi pentru bancă.

Anul 2017 a fost pentru Banca Transil­vania al doilea an consecutiv cu profit de peste un miliard de lei. Banca Transilvania, plasată pe locul doi şi în topul profitabilităţii şi în cla­samentul după active, a obţinut în 2017 un câştig net de 1,19 mld. lei.

Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a obţinut un profit net de 668 mil. lei anul trecut, cu aproape 36% mai puţin decât în 2016.

Pe locul patru în topul profiturilor de pe piaţa bancară locală a staţionat anul trecut ING Bank. Sucursala locală a grupului olandez cu acelaşi nume a obţinut un profit net de 493 mil. lei, în creştere cu 4% faţă de 2016, pe fondul unei activităţi intense pe zona de creditare.

Raiffeisen Bank a ocupat şi în 2017 locul cinci în topul celor mai mari pro­fi­turi, cu un câştig apropiat de cel raportat de banca de pe locul patru. Raiffeisen Bank, a patra bancă din piaţa locală după active, a închis anul trecut cu un profit net de 491 mil. lei, în creştere cu 9% faţă de 2016, în condiţiile în care a reuşit să crească creditarea peste media pieţei, respectiv cu 8%.

Sistemul bancar, care finanţează în proporţie de circa 90% economia, a obţinut anul trecut un profit net record de 5,4 mld. lei.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.03.2018

 
Cuvinte cheie:
sistem bancar
, banci
, top
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide