ZF 24

Topul celor mai valoroase 100 de companii din România

Topul celor mai valoroase 100 de companii din România

Autor: Ioana David

27.11.2013, 19:50 9548

Ziarul Financiar lan­sează astăzi cea de-a opta ediţie a anuarului „Cele mai valoroase 100 de companii din România“, realizat în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners.

Companiile care au intrat anul acesta în top sunt evaluate la 100 mld. euro, cu 2 mld. euro în plus faţă de edi­ţia anterioară, lider menţinându-se Petrom, produ­că­torul de petrol şi ga­ze controlat de grupul austriac OMV.

2013 a fost primul an în care cele 100 de companii au început să recu­pereze din terenul pierdut în timpul crizei, ceea ce ar putea da semnalul dezmorţirii economiei.

Anuarul poate fi comandat aici

Doar şapte firme cu capital au­toh­ton (exceptând cele cinci SIF-uri) au intrat în topul celor mai valoroase companii, însă analiştii casei de in­vestiţii Capital Partners, cei care au rea­lizat evaluările, sunt de părere că acestea vor începe să câştige teren în viitor.

„Capitaliştii români au în mo­mentul de faţă o şansă odată cu re­tra­ge­rea investitorilor străini din Ro­mâ­nia sau cu o prezenţă a lor mai redusă faţă de anii anteriori (…)“, a spus Vlad Buşilă, CEO al Capital Part­ners, prezent la emisiunea ZF Live.

Evaluarea companiilor se reali­zea­ză de obicei în cadrul unor pro­cese de vânzare – cumpărare, când se face o divizare sau când se iau credite.

Topul din acest an a fost realizat pe baza rezultatelor financiare din 2012 în cazul companiilor necotate şi pe baza capitalizării bursiere a com­pa­niilor listate la data de 1 noiem­brie 2013 (în ediţia precedentă pen­tru com­paniile cotate a fost luată ca re­fe­rin­ţă capitalizarea la 30 septembrie 2012).

Primele zece cele mai valoroase com­panii din România au fost premia­te aseară, în cadrul Galei ZF.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.11.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO