ZF 24

Topul firmelor cu cele mai mari marje de profit: câştig de 700.000 de lei la afaceri de 3 lei. Aţi auzit de Amv Est Group?

Topul firmelor cu cele mai mari marje de profit: câştig...

Autor: Cristi Moga

12.08.2013, 22:55 7761

Cea mai profitabilă firmă din România, raportat la cifra de afaceri, nu este vreun gigant ca Petrom sau Fondul Proprietatea, ci o societate cu activităţi de holding din Bucureşti, denumită Amv Est Group SRL, care a raportat în 2012 un profit de peste 700.000 de lei la un rulaj de doar trei lei, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Firma controlată de investitori italieni deţine participaţii în mai multe societăţi cu activităţi imobiliare sau în domeniul energetic şi este doar un exemplu de firmă care a realizat anul trecut un profit net de câteva mii de ori mai mare decât cifra de afaceri.

În mod normal, în economia locală marjele nete de profit încep de la 3-5% şi pot ajunge la 20-30%. OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a avut anul trecut o marjă netă de 19,7% (profit de 864 mil. euro la rulaj de 4,4 mld. euro), în timp ce Kaufland, liderul din comerţ, a avut o marjă de 4,2% (profit de 61,6 mil. euro la afaceri de 1,4 mld. euro).

Cum se explică marjele uriaşe ale acestor mici firme? „O astfel de situaţie care la prima vedere poate pă­rea paradoxală are în principiu două cauze: fie o gre­şeală în întocmirea raportărilor, (...) fie compania res­pec­tivă nu are venituri din activitatea de bază, ci doar ve­nituri de natură financiară sau excepţională“, explică Ga­briel Sincu, director executiv în cadrul EY România.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO