ZF 24

Topul sectoarelor din România după fluctuaţia de personal: cei mai mulţi angajaţi care îşi părăsesc rapid angajatorul lucrează în centrele de servicii, în sectorul financiar-bancar şi în automotive. Nivelul salariului influenţează semnificativ fluctuaţia de personal doar dacă este sub 80% faţă de nivelul pieţei, arată studiile Korn Ferry

Topul sectoarelor din România după fluctuaţia de...

Autor: Ramona Cornea

04.02.2020, 15:00 2145

Sectoarele de activitate cu cel mai ridicat nivel al fluctuaţiei înregistrat anul trecut au fost cel de shared services centers (servicii din industria de outsourcing) cu o rată a plecărilor voluntare de 21%, urmat de sectorul financiar – bancar cu o rată de 21%, industria automotive cu 20% şi sectorul IT&C cu o rată de fluctuaţie de 20%, conform informaţiilor oferite de firma de executive search şi consultanţă în management Korn Ferry.

În sectorul bunurilor de larg consum, fluctuaţia de personal a ajuns la 16% în 2019. La nivelul pieţei generale, fluctuaţia de personal a ajuns la 16% în 2019, în creştere cu 1% comparativ cu 2018 şi cu 2% faţă de 2017. „Fluctuaţia voluntară a rămas relativ stabilă în ultimii 3 ani: 16% în 2019 (faţă de 15% şi 14% în anii anteriori). La nivel de sectoare de activitate, SSC (shared services centers), finbank şi automotive se înregistrează cea mai mare fluctuaţie (21%), cererea în aceste sectoare înregistrând o creştere semnificativă în ultimii trei ani”, spune Liviu Grigorescu, Senior Principal, Head of Rewards & Benefits solutions CEE în cadrul companiei Korn Ferry.

Conform studiilor efectuate de Korn Ferry, nivelul de remunerare nu influenţează semnificativ fluctuaţia. Valoarea salariului influenţează rata plecărilor doar dacă se situează sub 80% faţă de nivelul pieţei, după cum spune Liviu Grigorescu. El adaugă că 60% dintre angajaţii din sectoarul financiar-bancar au între 40 de ani şi 65 de ani, iar în industria automotive 50% dintre angajaţi au vârsta cuprinsă între 40 şi 65 de ani. „Acest aspect induce necesitatea investiţiei în dezvoltare şi reconversie profesională. În sectoare dinamice precum SSC sau IT înregistrăm reversul: 34% din angajaţi au între 24 ani şi 30 ani, dar şi în acest caz se observă o scădere a ponderii acestora în forţa de muncă faţă de acum 5 ani, punând presiune asupra politicilor de atragere şi retenţie a talentului în organizaţie”, explică Liviu Grigorescu.

Executivul Korn Ferry spune că deficitul de forţă de muncă şi dificultatea companiilor în a atrage talente au impact asupra retenţiei personalului şi a proceselor de recrutare. „Deficitul de forţă de muncă la toate nivelurile împreună cu dificultatea crescândă în a atrage talentul au un impact semnificativ asupra eficacităţii şi eficienţei proceselor de recrutare, retenţie, politicilor de compensaţii & beneficii şi dezvoltării profesionale şi necesită o schimbare de paradigmă”, explică el. Spre deosebire de 2018, topul sectoarelor în funcţie de fluctuaţia de personal s-a schimbat aproape complet. În 2018, topul fluctuaţiei de personal era condus de sectorul retail, de cel al asigurărilor şi de centrele de servicii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO