ZF 24

Tot ce trebuie să ştii despre criptomonede: Cum poţi mina criptomonede?

Tot ce trebuie să ştii despre criptomonede: Cum poţi...

Autor: Alex Ciutacu

23.01.2018, 17:34 2017

Mai mulţi investitori şi start-up-uri aleg să îşi facă intrarea pe piaţa criptomonedelor prin intermediul minatului, însă această variantă presupune un capital de start foarte mare, încât minatul consumă o cantitate foarte mare de curent electric. 

Minerii sunt cei care, prin intermediul computerelor şi al echipamentelor decriptează şi validează tranzacţiile.

Ce sunt criptomonedele şi cum poţi să cumperi Bitcoin, Ethereum, Ripple sau altcoins. Tot ce trebuie să ştii despre criptomonede, ICO şi portofele electronice şi cum transformi monedele virtuale în bani adevăraţi

Codurile pe care le decriptează sunt generate automat, plecând de la codurile scrise iniţial de developerii bitcoin.

Specialiştii consideră că profitabilitatea minatului este mai mare atunci când minezi criptomonede mai mici acum, dar cu potenţial de creştere, deoarece o monedă cu o valoare ridicată precum bitcoin-ul presupune costuri de minare foarte ridicate şi o perioadă de minare foarte mare.

La fiecare 10 minute, pentru validarea tranzacţiilor, minerii de pe tot globul utilizează în total 30,1 TWh, această cantitate fiind egală cu consumul întregului stat Maroc într-un an, potrivit Wired.

La fiecare tranzacţie cu o criptomonedă se consumă la fel de multă energie ca în cazul unei locuinţe obişnuite, adică aproximativ 200 kWh, arată un raport realizat de olandezii de la ING.
 
În bani, la preţurile locale, cu toate taxele incluse, acest lucru echivalează cu circa 100 de lei. Deşi este destul de devreme pentru ca acţiunile celor mai mari companii de utilităţi să crească datorită acestui lucru, cert este că în China sau SUA consumul de energie este în creştere datorită isteriei generate de acest nou instrument financiar.
 
„Să adăugăm un pic de context. Cantitatea de 200 kWh este suficientă pentru 200 de cicluri ale unei maşini de spălat. De fapt, este o catitate de energie suficientă pentru a-mi alimenta casa timp de patru săptămâni. Pe de altă parte, costurile cu energia ale bit­coin­ului sunt într-un contrast puter­nic faţă de sistemele de plată care au luxul de a lucra cu un sistem în contrapartidă de încredere. De exemplu, Visa are nevoie de numai 0,01 kWh pe tranzacţie, ceea ce înseamnă de 20.000 de ori mai puţină energie”, scrie într-un raport Teunis Brosens, senior economist pentru zona euro în cadrul ING.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO