• Leu / EUR4.9469
  • Leu / GBP5.8072
  • Leu / USD4.7475
ZF 24

Totul despre marijuana ca o afacere: cum a devenit un business şi unde se consumă legal

Totul despre marijuana ca o afacere: cum a devenit un business şi unde se consumă legal

Autor: Diana Colcer

29.05.2014, 14:07 2088

La sfârşitul anului trecut, legislaţia din Colorado a fost reglementată în avantajul consumului legal de marijuana. După 1 ianuarie, oamenii au făcut cozi imense în faţa magazinelor pentru a cumpăra, fără probleme, drogul care de acum nu mai era considerat drog. Au urmat încasări rapide de sume colosale, dar şi campanii pro şi contra.

S-a scris şi că 37 de locuitori din Colorado au murit de supradoză de marijuana în prima zi de legalizare, dar ştirea a apărut într-un tabloid notoriu, aşa că puţini americani s-au lăsat păcăliţi. Majoritatea cred acum că marijuana ar trebui să fie legalizată, taxată şi reglementată, iar unul dintre motive este faptul că, deşi nu sunt pe deplin convinşi de binefacerile ei medicale, măcar e mai puţin periculoasă ca alcoolul. Chiar şi Barack Obama a susţinut această idee într-o cuvântare citată deseori pe site-urile pro-marijuana din lume, mai ales că Preşedintele american menţiona, printre altele, că, în tinereţe, a cedat şi el o dată de plăcere „obiceiului prost de a fuma un joint“.

Între timp, în America Latină, un alt stat a adoptat la finalul anului trecut o lege unică în lume. În aplauzele unora şi îngrijorările ONU, noua legislaţie din Uruguay luptă împotriva dependenţei de droguri de care suferă jumătate din populaţie, conferind statului controlul asupra cultivării şi vânzării canabisului în scopuri recreaţionale. Iniţiativa, salutată ca „de avangardă“ de publicaţii precum The Economist şi Huffington Post, este chiar mai îndrăzneaţă ca legislaţia din statele americane, Olanda sau Spania, unde producţia de canabis este autorizată sau tolerată într-un cadru privat.

Legea uruguayană prevede trei posibilităţi: producţia proprie, cultivarea în cluburi de consumatori şi vânzarea prin farmacii, sub control public, a maximum 40 de grame pe lună, de persoană. Orice publicitate este interzisă, iar cultivatorii sau consumatorii - obligatoriu rezidenţi în această ţară - trebuie să se înscrie într-un registru naţional. Dacă experimentele din America sau Uruguay vor funcţiona, multe alte state din lume ar putea să le calce pe urme.

 

În România, pe un post TV de acoperire naţională s-a afirmat că România a devenit a zecea ţară din Uniunea Europeană care permite tratamenul cu marijuana medicinală“Informaţia a intrat însă într-o nebuloasă pe care publicaţiile nu au mai explicat-o. Cât de aproape suntem, deci, de legalizarea marijuanei?

 

Citeşte continuarea aici.

 
 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9469
Diferență: 0,0222
Ieri: 4.9458
Azi: 4.7475
Diferență: -0,3526
Ieri: 4.7643
Azi: 5.8072
Diferență: 0,062
Ieri: 5.8036
Azi: 4.7246
Diferență: -0,7374
Ieri: 4.7597