ZF 24

Traderii de energie vor raporta toate tranzacţiile către o agenţie europeană, pentru a evita noi cazuri de „băieţi deştepţi“

Traderii de energie vor raporta toate tranzacţiile...

Autor: Radu Bostan

20.05.2014, 00:03 311

Companiile care fac comerţ angro cu energia electrică şi gazele naturale va trebui să se înscrie într-un registru naţional, înainte de implementarea unui regulament european care îşi propune transparentizarea şi prevenirea abuzurilor pe piaţa angro de energie.

În România, tranzacţiile realizate între producătorii de energie şi traderi sau furnizori, fără consumatori finali, au o valoare anuală de 3 miliarde de euro.

Traderii vor fi obligaţi să transmită către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), până la 15 august 2014, o serie de date de identificare ale firmei şi persoanelor fizice implicate în comerţul cu produse energetice, în caz contrar urmând să le fie interzisă activitatea pe piaţa angro, arată un proiect de ordin publicat pe site-ul instituţiei. Înscrierea în acest registru va fi prima etapă a conformării cu Regulamentul UE nr. 1227/2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie. Parti­cipanţii la această piaţă vor fi obligaţi să rapor­teze date pre­cum cantitatea de energie electrică sau gaze tran­zac­ţionată, preţul con­venit, pe­rioada de executare a con­tractului, părţile la tran­zacţie, „precum şi alte in­formaţii relevante“, potrivit textului Re­­gulamentului. Toate da­tele vor fi trimise către ACER, asociaţia insti­tuţiilor europene de reglementare în energie, cu sediul la Lju­bljana.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO