ZF 24

Traderul român de cereale Eurovia Agritrade din Constanţa a avut în 2019 afaceri de 184 mil. lei, minus 3%, prima scădere a veniturilor din istoria companiei

Traderul român de cereale Eurovia Agritrade din...

Autor: Florentina Niţu

03.06.2020, 17:15 774

Eurovia Agritrade din Constanţa, traderul român de cereale deţinut majoritar de antreprenorul George Pîndici, a înregistrat în 2019 prima scădere a veniturilor din istoria companiei, de la 190 mil. lei în 2018 la 184 mil. lei anul trecut, arată datele de la Ministerul de Finanţe. De altfel, profitul s-a redus de la aproape 2,6 mil. lei la 2,3 mil. lei.

Eurovia Agritrade este una dintre cele mai mari companii din agrobusinessul din Constanţa, iar Pîndici mai deţine şi compania Gyk şi Ralu Trans, ce se ocupă cu transporturile rutiere de mărfuri, conform aceleiaşi surse. 

Businessul a fost înfiinţat în 2015, iar în anii ce au urmat a avut creşteri semnificative ale cifrei de afaceri, cu un număr mediu de 17 angajaţi. Anul trecut, şi producţia de cereale din România a fost mai mică, de 29,5 milioane de tone de cereale, decât în 2018, an cu recoltă record, de 31 milioane de tone de cereale.

Eurovia Agritrade este controlată de George Pîndici (99,17%) şi Constantin Tiberius Mantea (0,83%), potrivit Confidas.ro. Totuşi, în presa locală s-a scris că firma ar fi controlată de omul de afaceri Irinel Vlăduceanu, ce are dosare penale pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

În 2019, prin Portul Constanţa au trecut peste 21,3 milioane de cereale, iar principalele destinaţii de export ale grânelor româneşti au fost Egipt, Iordania, Sudan şi Israel.

COFCO, ADM România Trading, Ameropa şi Cargill Agricultura, companii cu capital străin, sunt cei mai mari traderi de cereale din România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO