ZF 24

Tradeville: Premisele macroeconomice sunt favorabile bursei, iar sectorul energetic va rămâne anul viitor în prim-plan

Tradeville: Premisele macroeconomice sunt favorabile...

Autor: Monica Juganaru

18.12.2013, 19:51 326

Premisele macroeconomice pentru România sunt favorabile continuării trendului de creştere de pe bursă, iar sectorul energetic va rămâne în atenţia investitorilor pe fondul listărilor programate pentru anul viitor, potrivit unui raport emis de analiştii firmei de brokeraj Tradeville.

„Producţia industrială îşi consoli­dează tendinţa ascendentă a ultimelor luni, deficitul de cont curent este redus, iar exporturile ar trebui să beneficieze de revirimentul zonei euro, principalul partener comercial. Încurajată de nivelul scăzut al inflaţiei, Banca Naţio­nală semnalizează că va continua ciclul de relaxare monetară început în 2013, randamentele titlurilor de stat rămân în apropierea unor minime istorice, iar cursul de schimb este stabil. În acest context, Bursa de Valori Bucureşti ar trebui să atragă atenţia investitorilor“, potrivit analiştilor de la Tradeville.

În cazul sectorului energetic, la nivel internaţional, principala temă va continua să fie revoluţia gazelor de şist din Statele Unite, potrivit analiştilor, ceea ce va  „redesena harta globală a producţiei şi a exporturilor de petrol şi gaze naturale“.

Pe plan intern, creşterea eco­no­mi­că ar trebui sa inducă măcar o stabili­zare a consumului de gaze naturale şi ener­gie, aflat pe trend descendent în ultimii ani.
Pe piaţa de gaze, companiile pro­du­cătoare vor beneficia de liberalizarea acce­lerată pe segmentul consu­ma­to­ri­lor industriali, cu efect pozitiv asupra veni­tu­rilor, iar sectorul se va menţine în aten­ţia investitorilor mulţumită listă­ri­lor companiilor de stat programate pen­tru anul viitor (Hidroelectrica, Elec­trica Furnizare, Complexul Ener­ge­tic Oltenia).

„Totuşi, noua taxă pe construcţii spe­ciale, care va intra în vigoare anul viitor, va lovi parţial profitabilitatea com­paniilor, renegocierea redeven­ţe­lor cu statul român va induce episoade de volatilitate, iar eventualele lichidări de către Fondul Proprietatea ale parti­ci­paţiilor în aceste companii pot genera co­recţii pe termen scurt“, precizează sursa citată.

Citiţi mai mult pe www.zfcorporate.ro

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO