ZF 24

Transporturile schimbă strategia de privatizare a CFR Marfă, vizând listarea la bursă a transportatorului feroviar

Transporturile schimbă strategia de privatizare a CFR...

Autor: Ioan Dornescu

18.06.2015, 10:24 546

Procedura de privatizare a CFR Marfă este relansată, după eşecul de acum doi ani, iar statul vizează de această dată cedarea pachetului majoritar de acţiuni al companiei printr-o listare la Bursă, procedură pe despre care consideră că nu "lasă loc de interpretări", potrivit reprezentanţilor MT.

​"Există o discuţie cu privatizarea CFR Marfă, în care propunem o nouă soluţie de privatizare, respectiv listarea pe bursă, care este o soluţie mult mai clară, care nu mai lasă loc la înterpretări, transparentă, şi atunci n-o să mai fie niciun fel de problemă", a declarat Iulian Matache, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, la un eveniment pe teme feroviare.

Matache, fost director al Direcţiei Dezvoltare din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea, a fost primul nume vehiculat în PSD ca posibil înlocuitor al lui Ioan Rus la conducerea Ministerului Transporturilor, după demisia acestuia, conform unor surse politice.

Secretarul de stat a spus că mai multe informaţii vor fi furnizate după aprobarea noii strategii de privatizare, precizând că viitoarea procedură vizează în continuare cedarea unui pachet de 51% din acţiunile companiei.

"În momentul când se aprobă strategia de privatizare, ea va fi publică, pentru că nu este nimic de ascuns", a mai spus secretarul de stat al MT.

În 2013, procedura de privatizare a companiei a eşuat, după ce statul nu a reuşit să încheie tranzacţia de vânzare cu principalul competitor, Grup Feroviar Romăn, iar în anul următor transportatorul feroviar a trecut printr-un proces de restructurare dureros, convenit cu FMI, în urma căruia a renunţat la 2.500 de angajaţi, adică aproximativ 30% din personal.

Afacerile transportatorului feroviar de stat au scăzut cu 14% în primele trei luni din acest an, la 182 milioane lei (41 milioane euro), de la 213 milioane lei în perioada similară din 2014, potrivit informaîiilor transmise de compania subordonată Transporturilor la solicitarea Ziarului Financiar.

Potrivit celor mai recente informaţii furnizate de şefii de la Transporturi, privatizarea a fost relansată şi urma să se încheie anul viitor, termen de asemenea convenit cu finanţatorii externi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO