ZF 24

Tranzacţia deceniului la vârful industriei petroliere: Shell va cumpăra BG pentru 70 mld. dolari

Tranzacţia deceniului la vârful industriei petroliere:...

Autor: Luiza Chiroiu

08.04.2015, 11:34 2442

Achiziţia făcută de Shell reprezintă cel mai important răspuns al companiilor din industria petrolieră la declinul preţului petrolului, în condiţiile în care grupurile din industrie caută modalităţi pentru a reduce costurile şi a-şi stabiliza profiturile.

Shell va plăti suma în numerar şi acţiuni, compania cu sediul în Olanda urmând să achite aproximativ 1,36 pence pe acţiune BG. Acest preţ este cu 50% mai mare decât preţul acţiunilor BG la închiderea şedinţei de tranzacţionare de marţi.

Compania rezultată din fuziunea celor Shell şi BG va avea o valoare de piaţă de două ori mai mare decât cea a grupului petrolier BP şi va depăşi Chevron.

De asemenea, noua companie va deveni cel mai mare producător de gaze naturale lichefiate, potrivit CEO-ului Shell, Ben van Beurden.

Shell încearcă să-şi revină după ce anul trecut producţia s-a situat la cel mai slab nivel din ultimii 17 ani, urmând ca rezervele de petrol şi gaze naturale ale companiei să crească cu 28% în urma preluării grupului britanic BG.

Acţiunile BG Group au urcat cu 39% pe bursa din Londra, în urma anunţului privind realizarea tranzacţiei, în timp ce titlurile Shell au coborât cu 1,9%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO