ZF 24

Tranzacţie gigant în piaţa medicală: Grupul Affidea preia centrele de diagnostic Hiperdia

Tranzacţie gigant în piaţa medicală: Grupul Affidea...

Autor: Roxana Rosu

26.10.2016, 09:43 2414

Affidea, principalul furnizor de servicii de imagistică medicală şi tratament al cancerului din Europa, a semnat un acord angajant de achiziţie a centrelor de diagnostic Hiperdia, furnizor important de servicii de imagistică medicală din România.

Compania Hiperdia a fost înfiinţată în anul 1997 şi oferă servicii de imagistică medicală, analize de laborator şi consultaţii clinice în cele 23 de centre medicale din 12 judeţe .

“Alăturarea Hiperdia la reţeaua Affidea reprezintă o dovadă a angajamentului nostru pe termen lung de a extinde serviciile medicale de excelenţă în beneficiul pacienţilor din România. Avem un respect deosebit pentru calitatea serviciilor medicale şi excelenţa operaţională din cadrul Hiperdia. Acestea sunt valorile care ne aduc împreună şi sunt încrezător că alăturarea Hiperdia ne va întări mai departe poziţia de lider European în servicii de imagistică medicală de înaltă performanţă”, a declarat Dimitris Moulavasilis, CEO al Grupului Affidea.

Radu Gorduza Lupu, director la Affidea: 4,5 milioane de persoane plătesc toate cheltuielile de sănătate şi pensii din România

Finalizarea tranzactiei necesită aprobarea de către organismele de reglementare. În cadrul tranzacţiei, Grupul Affidea a fost asistat pe aspecte juridice de către Rizoiu & Asociatii, Clifford Chance şi Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom (UK) LLP, şi pe aspecte financiare de către Deloitte. Consultanţii Hiperdia au fost Bondoc & Asociatii şi Weil, Gotshal & Manges .

La rândul lui  Octavian Lebovici,CEO al Hiperdia,  a precizat că selectarea unui nou partener pentru Hiperdia a fost o decizie pe care a analizat-o cu atenţie şi este convins că Affidea reprezintă cea mai bună alegere. ”Această tranzacţie reprezintă garanţia că tot ceea ce am făcut până acum în România este apreciat şi validat la cel mai înalt nivel de unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii medicale din Europa.”

Hiperdia este deţinută de fondul de investiţii SouthEast Europe Equity Fund II (administrat de compania americană Bedminster Capital Management) şi de Harkstede Holding, entitate înregistrată în Olanda. Reţeaua Hiperdia a fost înfiinţată în 1997 de Aurel Tudose, Tiberiu Roth, Jacov Katz, Octavian Lebovici, Petru Goldfinger şi Herman Rosner, iar în 1999, fondatorii au mai atras trei investitori israelieni pentru finanţare. 

Ulterior, în 2007, americanii de la Bedminster Capital Management au preluat un pachet de 65% din acţiunile Hiperdia într-o tranzacţie estimată la 15 milioane de euro prin fondul de investiţii SouthEast Europe Equity Fund II, constituit prin colaborarea dintre Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi alte instituţii internaţionale. Bedminster este o firmă specializată în investiţii de capital, activând în sectorul medical, al comunicaţiilor şi al serviciilor financiare. Firma operează în ţări din sud-estul Europei, printre care  România, Bulgaria, Turcia, Serbia sau Croaţia, potrivit Bloomberg.

Affidea este cel mai mare investitor şi operator în cadrul Parteneriatelor-Public-Private (PPP) în domeniul sănătăţii din Europa. Compania furnizează servicii de imagistică medicală de înaltă performanţă, medicină nucleară, tratament al cancerului  şi analize de laborator în cele peste 175 de centre proprii din 14 ţări – Polonia, Ungaria, România, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Grecia, Italia, Turcia, Republica Cehă, Portugalia, Irlanda, Bulgaria, Elveţia şi Lituania.  În România, Affidea este prezentă pe piaţa serviciilor medicale de 14 ani, şi deţine 17 centre medicale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO