ZF 24

Tranzacţie în industria alimentară: Orkla cumpără pateurile şi conservele Hame

Tranzacţie în industria alimentară: Orkla cumpără...

Autor: Dana Ciriperu, Mădălina Dediu Panaete

11.12.2015, 11:40 2826

Grupul norvegian Orkla Foods, care deţine în România brandul de pate Ardealul, dar are operaţiuni şi pe alte segmente ale industriei alimenatare, va prelua competitorul Hame, într-o tranzacţie care implică operaţiunile Hame din Europa Centrală şi de Est.

“Prin unirea forţelor cu Hame, Orkla îşi va dubla cifra de afaceri în Europa Centrală”, arată datele grupului norvegian.

Hamé are 2.400 de angajaţi şi zece centre de producţie.

În România, producătorul are o fabrică la Caracal. Hamé România estimează o creştere a vânzărilor cu 10% în acest an faţă de anul trecut, când a închis cu o cifră de afaceri de 16,4 milioane de euro. Deşi vânzările companiei au crescut în ultimii doi ani, compania şi-a adâncit pierderile nete în 2014, terminând cu un minus de 2 milioane de euro ( 8,8 mil, lei), confom datelor de pe mfinante.ro. Compania avea anul trecut peste 200 de angajaţi.

În Cehia şi Slovacia, pieţe care generează 70% din vânzările grupului, Hamé ocupă primele poziţii în pateuri, mâncare gata gătită, ketchup, conserve sau mâncare pentru bebeluşi. De asemenea, grupul Orkla menţionează că Hame deţine poziţii puternice pe pieţa de pate din Ungaria, România şi Rusia.

În România, Orkla Foods are în portofoliu branduri precum Ardealul (pate), Tomi (ketchup) sau Bunătăţi de la Bunica (muştar, pastă de tomate etc).

Piaţa de pate din este estimată la 333 de milioane de lei, conform datelor companiei de cercetare Vektor Marktforschung. În volum, anul trecut în România s-au vândut 18,5 milioane de kilograme de pate, astfel încât în medie fiecare român a consumat anul trecut aproape un kilogram din acest produs, echivalentul a 10 cutii de pate de 100 de grame, conform calculelor ZF.

Hamé este unul dintre veteranii pieţei de conserve, un sector disputat în prezent de companii precum Scandia Sibiu, Orkla Foods ( Ardealul), Mandy sau Prefera Foods.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO