ZF 24

Tranzacţie majoră pe piaţa restaurantelor: Coca-Cola a cumpărat cu 3,9 miliarde de dolari lanţul de cafenele Costa

Tranzacţie majoră pe piaţa restaurantelor: Coca-Cola a...

Autor: Ştefan Stan

31.08.2018, 10:45 266

Gigantul american Coca-Cola va cumpăra lanţul de cafenele Costa al britanicilor de la Whitebread, pentru 3,9 miliarde de dolari, potrivit Financial Times.

După anunţarea tranzacţiei, acţiunile Whitebread au crescut cu 18%. Grupul britanic era de mai multă vreme sub presiunea investitorilor, iar tranzacţia le va permite să se focalizeze pe business-ul hotelier Premier Inn, care are o creştere accelerată.

Tranzacţia marchează sfârşitul perioadei de 23 de ani în care Whitebread a deţinut Costa, un business pe care grupul l-a cumpărat cu 19 milioane de dolari când avea doar 39 de magazine. Lanţul de cafenele are acum are peste 2.400 de locaţii în Marea Britanie şi încă 1.400 în 30 de pieţe internaţionale.

Alison Brittain, CEO-ul Whitebread, a spus că prin tranzacţie grupul a obţinut un profit considerabil mai mare faţă de alte alternative. ”Cea mai mare parte din banii obţinuţi, aproximativ 3,8 miliarde de lire, se vor întoarce către acţionari. Compania de asemenea va folosi o parte din bani să îşi achite datoriile şi să finanţeze expansiunea Premier Inn”.  

James Quincey, preşedintele şi CEO-ul Coca-Cola, spune că achiziţia lanţului Costa va oferi companiei ”noi capabilităţi şi expertiză în industria cafelei, iar prin intermediul sistemului Coca-Cola se vor putea crea oportunităţi să transforme Costa într-un brand global”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO