ZF 24

Trei grupuri străine au pariat în ultimul an pe producţie „made in România“ după ce piaţa locală a fost raiul traderilor de cereale

Trecerea de la exportul de cereale la export de produse de panificaţie se poate face atât prin investiţii ale antreprenorilor locali, cât şi prin noi proiecte derulate de grupuri internaţionale.

Trecerea de la exportul de cereale la export de produse de panificaţie se poate face atât prin investiţii ale antreprenorilor locali, cât şi prin noi proiecte derulate de grupuri internaţionale.

Autor: Roana Rotaru

08.06.2016, 19:00 683

Grupul american ADM, cel mai mare trader străin de cereale, are vânzări de 530 mil. euro în România cu numai 74 de angajaţi, respectiv o medie de 7 milioane de euro pe salariat. Comerţul cu cereale a fost raiul giganţilor străini în ultimii şapte-opt ani, însă pentru prima dată pe piaţa locală intră grupuri internaţionale cu miliarde de euro cifră de afaceri din zona de producţie agricolă.

Constantin Boromiz, acţionarul majoritar al producătorului de panificaţie Boromir Prod Buzău, a semnat luna trecută un parteneriat în producţie cu cooperativa agricolă franceză Kalizea, parte a unui grup cu afaceri de 4 miliarde de euro. Fosta fabrică de pâine Titan, controlată de grupul austriac Good Mills, a ajuns, potrivit unor surse ale ZF, la o cooperativă din Suedia, iar elveţienii de la Arytza au făcut o dublă mutare prin preluarea Fornetti şi a altor două companii agricole.

„În general agricultura este foarte atractivă pentru investitorii străini. Acum că investesc în domenii cu valoare adăugată mai mare sau în sistem integrat de producţie este o normalitate, adică să investeşti de la cultura plantelor până la creşterea animalelor, să ai un lanţ integrat de producţie, era de aşteptat. În general, domeniile cu valoare adăugată întotdeauna sunt cele mai atractive pentru că poţi controla  tot lanţul de aprovizionare, controlezi riscurile, deci este mai sigur“, a declarat pentru ZF Monalisa Ungureanu, CFO al Origin Enterprise România. Origin Enterprises, un grup irlandez care îi are în spate pe elveţienii de la Arytza, a semnat anul trecut două tranzacţii importante în Ro­mânia, respectiv preluarea companiilor Comfert Bacău şi Redoxim Timişoara.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO