ZF 24

Trei români pleacă joi, cu o Dacia 1310, în expediţie umanitară până în Mongolia

Trei români pleacă joi, cu o Dacia 1310, în expediţie umanitară până Mongolia (Imagine: www.freemiorita.ro)

Autor: Madalina Cerban

11.07.2012, 19:51 2826

Trei români - Alexandru, fotograf, Iulian şi Nicu, fost şi actual publicitar - vor pleca joi, la ora 9.00, din faţa Casei Presei din Bucureşti, cu o Dacie 1310, numită "Mioriţa", către Praga, unde se va da startul oficial în raliul umanitar Mongol Rally 2012.

Scopul principal al acestui raliu, care se desfăşoară din 2004, este umanitar. Toate echipajele, circa 400 în acest an, se angajează să doneze la destinaţie, în Ulan Bator, maşinile pe care le conduc şi cel puţin 1.200 de euro. Banii strânşi sunt folosiţi pentru ajutorarea copiilor fără posibilităţi din Mongolia. Dacioţii vor dona Dacia 1310 şi cel puţin 600 de euro către Lotus Children's Centre, iar ceilalţi 600 de euro către Beneva-Paşi către Viaţă, respectiv copiilor de la Secţia de Oncologie a Spitalului Marie Curie din Bucureşti.

Cei trei dacioţi vor străbate cu bătrâna Dacie "Mioriţa" peste 18.000 de kilometri până în Mongolia. Este pentru prima dată când o Dacie va ajunge în Mongolia şi este prima Dacie care participă la acest raliu.

Startul se va da la Praga pe 17 iulie, iar aventura va dura, după toate probabilităţile, aproape două luni. Vor fi două luni pe cont propriu: fără ajutorul organizatorilor, fără asistenţă tehnică sau medicală.

În drumul spre Praga băieţii se vor opri în câteva oraşe mari, pentru a se întâlni şi cu prietenii din ţară care îi urmăresc. Astfel, pe 12 iulie, în drum spre Gărâna Jazz Festival, vor face câte un scurt popas în: Piteşti, Craiova, Drobeta Turnu Severin şi Reşiţa. La ieşirea din ţară către Praga, adică pe 14 iulie, vor trece prin Timişoara.

Pe 18 iulie, la întoarcere, se vor opri în Arad, Petrila (unde îl vor vizita pe Ion Barbu, cel care le-a desenat tricourile), Târgu-Jiu şi, posibil, Sibiu. Ei vor anunţa din timp pe site-ul www.freemiorita.ro şi pe pagina lor de Facebook, www.facebook.com/dacioti, orele la care vor ajunge în fiecare oraş enumerat.

În călătoria spre Mongolia cei trei dacioţi şi maşina tuturor românilor, Dacia 1310, vor trece prin 15 ţări, dintre care Azerbaijan, Turkmenistan şi Uzbekistan, vor ajunge la Marea Aral şi vor traversa Pamirul - a doua cea mai înaltă şosea din lume, aflată la peste 4.500 de metri, vor traversa deşertul Karakum şi deşertul Gobi.

"Dacioţi până-n Mongolia" este un proiect al Free Mioriţa, asociaţie înfiinţată de Iulian, Alexandru şi Nicu din dorinţa de a demitiza basmul "Mioriţa". Dacioţii nu se complac cu imaginea mioritică a românului: au curăţat plaja de la Vadu, au plantat copaci în Maramureş şi Călăraşi, au dus ajutoare familiilor nevoiaşe din Vaslui, au deszăpezit casele oamenilor din Buzău, şi altele.

Iulian Angheluţă (zis şi Jules) - după nouă ani de publicitate şi-a dat demisia pentru a pleca în aventura vieţii lui - Mongol Rally. În 2000, a călătorit cu Alexandru, timp de o lună, cu 50 de trenuri prin Europa, a fost şi în Asia, dar tot în Balcani, în Făgăraş şi pe plaja de la Vadu se simte acasă. Boicotează cu succes produsele chinezeşti, cumpărând mai ales mărci româneşti. Nu are televizor şi şi-a făcut cont de Facebook special pentru Mongolia.

Alexandru Molovata (zis şi Molo) este fotograf la Jurnalul Naţional, iar în timpul liber aventurier. A fost în expediţii la triburile din jungla amazoniană, în Peru, cu maşina în Turcia asiatică, cu velierul pe Marea Neagra, în China tibetană şi cu bicicleta până la Balcic. Născut într-o ţară care nu mai există, URSS, chiar de partea cealaltă a Prutului, din 1992 în România, nu are carnet, dar vorbeşte rusa la fel de bine ca româna. Această aventură va fi un cadou frumos la 40 de ani.

Nicolae Stancu (zis şi Nicu), mezinul echipei, biciclist şi tânăr corporatist, a colindat România de la est la vest şi de la sud la nord şi a fost de fiecare dată surprins de paradoxurile care o definesc. Merge în Mongolia pentru că vrea să vadă ce se află dincolo de Europa. El va fi copilot pentru Iulian şi mecanic de nădejde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO