ZF 24

Treichl: BCR a terminat cu tăierile şi este gata să se reapuce de business

Treichl: BCR a terminat cu tăierile şi este gata să se reapuce de business

Andreas Treichl

Autor: Razvan Voican

19.01.2014, 21:47 3120

BCR, cel mai mare creditor al economiei, a încheiat ambiţiosul proces de re­structurare lansat în urmă cu un an şi jumătate, a devenit o bancă eficientă şi nu va întârzia să revină pe piaţa creditului, urmând să-şi facă simţită prezenţa cât mai repede astfel încât în semestrul al doilea revenirea să se vadă şi în cifre, spune Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

„Continui să am răbdare cu BCR şi este şi cazul pentru că BCR e o navă mare care întoarce greu, dar managementul de la Bucureşti a făcut o treabă bună în 2013, câştigă din nou ceva bani, iar 2014 va fi un an mai bun. Nu mă preocupă atât de mult rezultatele financiare. Aş fi mai fericit ca într-un an de acum încolo clienţii să recunoască BCR drept cea mai bună bancă, dar managementul mai are mult de lucru până acolo. Oricum, ce era mai rău a trecut“, afirmă cu încredere bancherul austriac care în urmă cu opt ani a pariat că poate face din banca românească un mare motor de creştere al grupului său şi a plătit 3,75 mld. euro pentru preluare.

Treichl spune fără ezitare că perioada de „tăieri“ care a marcat mai ales anul trecut s-a încheiat, iar acum banca este pregătită să revină în piaţă. „BCR este gata de business.“

El este mulţumit de reducerile de costuri şi de eficienţa câştigată de bancă. Pe de altă parte, admite că volumul creditelor a scăzut, inclusiv din cauza stocului mare de neperformante care s-au acumulat în portofoliul BCR.

În septembrie 2013 rata neperformantelor se apropiase de 30%, mult peste media pieţei în condiţiile în care soldul creditelor a scăzut cu 1,2 mld. euro faţă de septembrie 2011. În doi ani personalul BCR a fost redus cu circa 2.200 de oameni, iar reţeaua s-a restrâns cu peste 100 de unităţi.

„Într-adevăr, nu am fost foarte agresivi pe creditare în 2013, dar vom fi mai agresivi în 2014. Nu-i putem forţa pe clienţi să ia împrumuturi, dar cel puţin noi suntem pregătiţi de business.“

Visul lui Treichl este ca BCR să ajun­gă la nivelul la care clienţii să spună că este „o super-bancă“. „Pe toate pie­ţele mai pri­mim şi plângeri de la clienţi, dar în general auzim şi păreri bune despre băncile noastre. Vreau ca asta să se întâmple şi în Ro­mâ­nia, iar acesta va fi jobul principal pentru managementul de la Bucureşti în 2014.“

Citiţi pe www.corporate.ro interviu cu Andreas Treichl, şeful Erste de peste 16 ani

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.01.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
AFACERI DE LA ZERO