ZF 24

Treichl, şeful Erste: Nu ştiu dacă am descoperit toate scheletele de la BCR. "Sunt credite pe care nu le-am dat noi, ci care au fost preluate odată cu banca la privatizare"

Treichl, şeful Erste: Nu ştiu dacă am descoperit toate...

Autor: Razvan Voican

28.02.2014, 14:15 1982

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, continuă să aibă probleme cu creditele acordate înainte de privatizarea semnată în urmă cu opt ani,  afirmă oficialii Erste Group - acţionarul majoritar. Andreas Treichl, şeful Erste, evită să avanseze un orizont de timp în care banca va fi închis definitiv chestiunea "moştenirii".

"Nu ştiu dacă am descoperit toate scheletele de la BCR. Sper că le ştim pe toate, oricum de 95% din ele am scăpat până acum, dar cine ştie dacă nu mai sunt altele ascunse", spune Treichl, cel care a avut în 2005 ambiţia de a prelua BCR în schimbul a 3,75 mld. euro.

Problema moştenirii de la BCR a fost readusă în discuţie de Andreas Gottschling, noul vicepreşedinte pe risc al Erste Group, în contextul explicaţiilor privind rata foarte mare, de 30%, a neperformantelor din România.

"Sunt credite pe care nu le-am dat noi, ci care au fost preluate odată cu banca la privatizare. Au fost nişte scheme cu subvenţii încrucişate între finanţări pentru persoane fizice şi companii care au condus la probleme odată ce situaţia din economie s-a înrăutăţit", spune şeful riscului la Erste.

Când vor fi totuşi rezolvate aceste probleme care vin din trecutul BCR? Treichl răspunde cu o glumă, în stilul său propriu: "Pe 16 noiembrie. Nu ştiu însă în ce an."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO