ZF 24

Turcii de la Kastamonu finalizează o investiţie de 8 mil. €

Turcii de la Kastamonu finalizează o investiţie de 8...

Autor: Laurentiu Cotu

14.04.2014, 00:05 244
Compania Kastamonu România (fosta Pro­lemn) din Reghin, controlată de firma Kasta­monu Entegre, unul dintre cei mai impor­tanţi jucători din domeniul prelucrării lem­nului din Turcia, va finaliza în această lună o investiţie de 8 mil. euro într-o linie de pro­duc­ţie a blaturilor de bucătărie.
 
„Va fi prima unitate de producţie de acest gen din grupul Kastamonu şi singura, în pre­zent, din ţară“, au declarat reprezentanţii com­pa­niei Kastamonu România.
 
Turcii produc în prezent la Reghin plăci de tip HDF (plăci fibrolemnoase de înaltă den­sitate - n.red.) pentru uşi celulare (feţe de uşi marca proprie Doorpan), foi de uşi, PAL brut şi PAL melaminat.
 
Articolele sunt fabricate pentru reţelele de bricolaj, pro­du­cătorii de mo­bilă, distribuitorii de mate­riale şi accesorii pentru industria mobilei. Compania spune că 2013 a fost un an de referinţă în ceea ce pri­veşte portofoliul de clienţi şi pieţele pe care acti­vează, consoli­dându-şi astfel poziţia atât pe piaţa internă, cât şi pe pieţele limitrofe din Europa Centrală şi de Est.
 
Partenerii de afaceri ai companiei la export sunt din Turcia, Ucraina, Franţa şi ţă­rile din nordul Africii, Kastamonu România ex­portând în peste 30 de ţări, conform unor in­for­maţii furnizate anterior de companie.
 
În 2012 livrările externe ale companiei s-au ma­jo­rat cu 50%, însă în prezent Kasta­monu nu a oferit date despre volumul vân­ză­rilor la ex­port. În urmă cu doi ani, turcii au fi­na­lizat o investiţie de 150 mil. euro într-o nouă fabrică de PAL, a cărei producţie a înce­put deja să se vadă în cifra de afaceri a com­paniei. In­ves­tiţia a adus o capacitate de 500.000 de metri cubi pe an pentru fabrica de PAL de la Reghin.
 
Compania a încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri de aproximativ 100 mil. euro, iar pentru acest an estimează afaceri de peste 120 mil. euro. „Anul trecut piaţa a înregistrat o creştere sensibilă raportată la anul precedent, chiar dacă în prima jumătate a lui 2013 rezultatele nu au fost tocmai încurajatoare. Pentru anul 2014 suntem încrezători că piaţa va înregistra o creştere semnificativă, având în vedere rezultatele din primul trimestru“, au afirmat oficialii Kastamonu România.
 
Potrivit companiei, evoluţia pozitivă a pieţei din acest an ar putea fi susţinută atât de contextul economic general din plan intern, precum şi de climatul favorabil existent în unele ţări din Uniunea Europeană.
 
În prezent, în unităţiile de producţie Kastamonu România de pe platforma de la Reghin lucrează aproximativ 860 de oameni, iar pentru anul în curs compania spune că va păstra numărul de angajaţi la acelaşi nivel.
 
Kastamonu Entegre este controlat de Hayat Holding, unul dintre cei mai mari ju­că­tori din domeniul exploatării forestiere din Tur­cia.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO