ZF 24

TVA, accize, CAS, impozit pe profit - la niciun capitol încasările nu ies la calcul. Vin tăierile de cheltuieli

TVA, accize, CAS, impozit pe profit - la niciun capitol...

Autor: Sorin Pâslaru

29.09.2013, 20:49 2797

La rectificarea din iulie anul acesta, veniturile la bugetul general consolidat au fost menţinute constante la 209,4 mi­liarde lei iar chel­tu­ielile au fost ma­jorate cu aproa­pe 2 mi­liar­de de lei, până la 224,1 mi­liarde de lei. Ca ur­ma­re, a crescut corespunzător deficitul bu­getar până la 14,7 miliarde de lei, adică 2,3% din PIB, faţă de 2,1% din PIB anterior.

„Oricum, facem consolidare fiscală“, au spus atunci responsabilii cu finanţele publice, pentru că deficitul bugetar se va reduce de la 2,5% din PIB în 2012 la 2,3% din PIB.

Este adevărat, din jocul PIB-ului, a cărui creştere pentru anul curent a fost ajustată la 1,9% în iulie faţă de 1,6% anterior, deficitul raportat la PIB nu a crescut atât de mult încât să îl depăşească pe cel din 2012, cu toată majorarea de cheltuieli.

De data aceasta însă, datele la veni­turi sunt mult mai proaste şi este puţin probabil ca veniturile să scape fără o redu­cere de cel puţin 2 miliarde de lei, care se va regăsi fără îndoială în chel­tuieli. Altfel, dacă nivelul cheltuielilor va fi menţinut, automat deficitul bugetar va sări de nivelul de 2,5% de anul trecut şi consolidarea fiscală - adică reducerea graduală a deficitului bugetar de la an la an - va fi uitată.

De ce? Pentru că guvernului nu-i mai ies la socoteală veniturile şi va trebui să accepte ajustarea lor în jos de această dată.

Când a construit bugetul pe 2013, a mizat pe o creştere nominală a veniturilor la bugetul general consolidat de 8% faţă de 2012, iar la prima rectificare a menţinut această estimare. Ce s-a întâmplat însă în realitate?

Pe primele trei luni, veniturile au fost în creştere cu doar 3%. Finanţele au explicat atunci că în prima parte a anului s-a schimbat perioada de plată a impo­zitului pe profit faţă de anul anterior şi că se vor vedea evoluţii mai bune ulte­rior. Într-ade­văr, s-au mai îmbună­tă­ţit încasările, astfel încât pe primele şase luni din 2013 creşterea faţă de 2012 s-a dus la 4,8%.

Însă tot departe faţă de estimatul iniţial de plus 8%. Dar rit­mul era încurajator, pe creş­tere. Au venit însă lunile de va­ră, când aripile unui buget care să se încadreze în estimări din punctul de vedere al veniturilor au fost tăiate.

În august, veniturile au scăzut cu 1,7% faţă de cele din au­gust 2012, în timp ce chel­tuielile au urcat cu 10%. Pentru primele şapte luni, avem plus 4,4% la veniturile bugetului consolidat şi 4,8% la cheltuieli.

Doar plus 4,4% după opt luni, faţă de un estimat de plus 8% pentru tot anul. Este limpede că o îmbunătăţire nu va mai avea loc şi nici nu ar mai avea timp să mai schimbe ceva în ultimele patru luni pentru ca veniturile să recupereze.

De aceea, este foarte probabil ca ţinta pentru 2013 să fie ajustată la 206-207 miliarde de lei, adică cel puţin cu 2 mi­liar­de de lei mai puţin faţă de nivelul bugetat. Şi aşa, ar însemna un plus 6% la venituri faţă de 8% estimat, ceea ce ar însemna o revenire pe ultimele patru luni.

De unde vine însă această scădere a veniturilor? De la marile impozite, care merg sub aşteptări. TVA-ul, care „ţine“ un sfert din veniturile la buget, este la doar plus 3,7% faţă de anul anterior, adi­că în pas cu inflaţia. Deci nicio îmbu­nă­tăţire în ceea ce priveşte lupta cu eva­ziu­nea fiscală. De altfel, tocmai a fost dat şi diag­nosticul Comisiei Europene, că Fi­nan­ţele din România nu pot colecta decât jumătate din ceea ce ar trebui la TVA.

Şi mai prost stau încasările din accize, care au o pondere de 10% din PIB, unde evoluţia este de doar plus 1,5% faţă de anul anterior, în pofida devansării calen­darului. În afară de impozitul pe salarii şi venit, care a crescut cu 8,2% faţă de 2013, şi celelalte grupe mari de contribuţii şi taxe sunt mult sub ţintă: CAS-ul, cu o pondere de 27% din veni­turi, este la plus 4,5%, în timp ce veni­tu­rile nefiscale, unde intră în general tot ceea ce strânge statul din activităţile sale economice, sunt pe minus cu 1,2%. Impozitul pe profit, cu o pondere de 6% în total buget, este şi el pe minus cu aproape 1%.

TVA, accize, CAS, impozit pe profit - la niciun capitol încasările nu ies la calcul. Guvernul nu mai are cale de mijloc. Vin tăierile.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO