ZF 24

UBB Cluj pregăteşte 75 de informaticeni pentru giganţii Porsche şi NTT Data

Autor: Laurentiu Cotu

05.06.2014, 15:16 510
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a încheiat un parteneriat cu firma MHP Consulting România, deţinută de gigantul german Porsche, şi cu furnizorul de servicii IT EBS România, controlat de japonezii de la NTT Data, pentru înfiinţarea unei linii de studiu în limba germană cu specializarea “informatică”, cu un număr de 75 de locuri.
 
’’Specializarea informatică, cu predare în limba germană, realizată la UBB, cu sprijinul financiar al EBS România, MHP Consulting România şi Porsche AG, a fost autorizată de ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior), cu un număr de 75 de locuri’’, potrivit unui comunicat al UBB Cluj.
 
Acest program de studiu, din cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică, a universităţii Babeş-Bolyai, cuprinde cunoştinţe teoretice şi practice necesare unei pregătiri profesionale din domeniile: fundamentele informaticii (fundamentele programării, structuri de date şi algoritmi, metode avansate de programare, programare logică şi funcţională, teoria grafelor, limbaje formale şi compilatoare), software engineering (ingineria sistemelor soft, proiecte individuale şi colective, verificarea şi validarea sistemelor software, medii de proiectare şi programare), baze de date şi gestiunea informaţiilor, inteligenţă artificială şi roboţi, programare Web, aplicaţii multimedia.
 
’’În concordanţă cu cererea mare de informaticieni, existentă atât la nivel local cât şi la nivel naţional, UBB va organiza acest program, prin intermediul căruia, tinerii informaticieni, vorbitori de limba germană, vor avea posibilitatea de a efectua stagii de practică şi internship-uri la firmele partenere, cu posibilitate de angajare după terminarea studiilor’’, se arată în comunicatul UBB.
 
Unul dintre avantajele acestui program este faptul că programa de studiu este sincronizată, din punct de vedere al conţinutului, cu cele similare ale universităţilor din Germania, cu respectarea tuturor standardelor de calitate. Programul se adresează absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat, cunoscători ai limbii germane şi în cadrul lui vor preda cadre didactice din UBB vorbitoare de limba germană, precum şi specialişti în informatică din Germania.
 
Sprijinul companiilor partenere constă în suportul financiar acordat universităţii timp de 3 ani, dar şi în consultanţa oferită de specialişti în domeniu, pe partea teoretică/tehnică. MHP Consulting România este o companie de consultanţă în IT şi de management al proceselor pentru industria automotive, deţinută de gigantul german Porsche, care şi-a deschis la începutul acestui an primul birou din România, la Cluj-Napoca, şi intenţionează să angajeze într-o primă fază 40 de oameni, conform unor informaţii furnizate anterior de companie.
 
Mieschke Hofmann und Partner (MHP) este o marcă afiliată concernului german Porsche şi oferă servicii care înglobează întregul ciclu de viaţă al unui produs, de la etapa de application management la managementul proceselor şi, în final, la faza de dezvoltare personalizată. La nivel de grup, compania are aproape 1.000 de angajaţi, iar anul trecut a ajuns la afaceri de peste 133 de milioane de euro.
 
Furnizorul de servicii IT EBS România a fost preluat anul trecut de grupul japonez NTT Data, cu 61.000 de angajaţi şi afaceri anuale de 10 miliarde de euro în anul fiscal 2012. EBS România a realizat în 2012 o cifră de afaceri de peste 49,2 milioane de lei (circa 11 mil. euro), cu un număr mediu de 240 de angajaţi, conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO