• Leu / EUR4.9255
  • Leu / GBP5.6013
  • Leu / USD4.5904
ZF 24

UBS şi Credit Suisse se opun ideii unei asocieri forţate, în ciuda planurilor guvernamentale. Analiştii susţin că problemele Credit Suisse s-ar putea încheia odată cu preluarea acesteia

UBS şi Credit Suisse se opun ideii unei asocieri forţate, în ciuda planurilor guvernamentale. Analiştii susţin că problemele Credit Suisse s-ar putea încheia odată cu preluarea acesteia

Autor: Andrei Şerbănescu

17.03.2023, 13:09 215

UBS Group AG şi Credit Suisse Group AG se opun unei combinaţii forţate, chiar dacă planificarea unui scenariu pentru o asociere orchestrată de guvern continuă, potrivit unor persoane direct implicate în problemă, scrie Bloomberg.

UBS ar prefera să se concentreze pe propria strategie de sine stătătoare şi este reticentă în a-şi asuma riscurile legate de Credit Suisse, potrivit persoanelor în cauză, a căror identitate s-a cerut a nu fi dezvăluită, întrucât deliberările sunt private. 

Credit Suisse a stopat joi o prăbuşire a încrederii investitorilor după ce a obţinut o linie de credit de 50 de miliarde de franci (54 de miliarde de dolari) de la Banca Naţională a Elveţiei. Rezolvarea situaţiei a venit după ce creditorul elveţian a apelat la autorităţi pentru o demonstraţie publică de susţinere în urma unei prăbuşiri fără precedent a acţiunilor. 

Atât UBS, cât şi Credit Suisse văd o preluare ca pe o potenţială măsură de ultimă instanţă, au declarat persoanele menţionate. Guvernul şi creditorii parcurg o întreagă gamă de scenarii şi rămâne de văzut ce măsuri suplimentare vor fi luate în afară de sprijinul pentru lichidităţi.

Analiştii de la JPMorgan Chase & Co. conduşi de Kian Abouhossein se numără printre cei care spun că este foarte probabil ca problemele Credit Suisse să se încheie odată cu preluarea acesteia, probabil de către UBS. O asociere cu rivalul său mai mare a fost, de asemenea, una dintre opţiunile discutate recent între Credit Suisse şi autorităţile elveţiene, potrivit surselor citate. 

Analiştii de la Keefe, Bruyette & Woods au declarat într-o notă că, după sprijinul pentru lichiditate, noile măsuri îi mai dau băncii timp, dar o fragmentare a afacerilor este cea mai probabilă soluţie. Credit Suisse ar putea să urmărească o rupere a creditorului, cu afacerea de gestionare a averilor mergând la UBS sau la un alt cumpărător, unitatea elveţiană fiind separată ca o nouă entitate, iar operaţiunile de gestionare a activelor şi cele de investiţii bancare fiind cedate sau separate. 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9255
Diferență: 0,0833
Ieri: 4.9214
Azi: 4.5904
Diferență: 1,4453
Ieri: 4.5250
Azi: 5.6013
Diferență: 0,6867
Ieri: 5.5631
Azi: 4.9881
Diferență: 1,0269
Ieri: 4.9374