ZF 24

UBS şi Credit Suisse se opun ideii unei asocieri forţate, în ciuda planurilor guvernamentale. Analiştii susţin că problemele Credit Suisse s-ar putea încheia odată cu preluarea acesteia

UBS şi Credit Suisse se opun ideii unei asocieri...

Autor: Andrei Şerbănescu

17.03.2023, 13:09 233

UBS Group AG şi Credit Suisse Group AG se opun unei combinaţii forţate, chiar dacă planificarea unui scenariu pentru o asociere orchestrată de guvern continuă, potrivit unor persoane direct implicate în problemă, scrie Bloomberg.

UBS ar prefera să se concentreze pe propria strategie de sine stătătoare şi este reticentă în a-şi asuma riscurile legate de Credit Suisse, potrivit persoanelor în cauză, a căror identitate s-a cerut a nu fi dezvăluită, întrucât deliberările sunt private. 

Credit Suisse a stopat joi o prăbuşire a încrederii investitorilor după ce a obţinut o linie de credit de 50 de miliarde de franci (54 de miliarde de dolari) de la Banca Naţională a Elveţiei. Rezolvarea situaţiei a venit după ce creditorul elveţian a apelat la autorităţi pentru o demonstraţie publică de susţinere în urma unei prăbuşiri fără precedent a acţiunilor. 

Atât UBS, cât şi Credit Suisse văd o preluare ca pe o potenţială măsură de ultimă instanţă, au declarat persoanele menţionate. Guvernul şi creditorii parcurg o întreagă gamă de scenarii şi rămâne de văzut ce măsuri suplimentare vor fi luate în afară de sprijinul pentru lichidităţi.

Analiştii de la JPMorgan Chase & Co. conduşi de Kian Abouhossein se numără printre cei care spun că este foarte probabil ca problemele Credit Suisse să se încheie odată cu preluarea acesteia, probabil de către UBS. O asociere cu rivalul său mai mare a fost, de asemenea, una dintre opţiunile discutate recent între Credit Suisse şi autorităţile elveţiene, potrivit surselor citate. 

Analiştii de la Keefe, Bruyette & Woods au declarat într-o notă că, după sprijinul pentru lichiditate, noile măsuri îi mai dau băncii timp, dar o fragmentare a afacerilor este cea mai probabilă soluţie. Credit Suisse ar putea să urmărească o rupere a creditorului, cu afacerea de gestionare a averilor mergând la UBS sau la un alt cumpărător, unitatea elveţiană fiind separată ca o nouă entitate, iar operaţiunile de gestionare a activelor şi cele de investiţii bancare fiind cedate sau separate. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO