ZF 24

Ucraina încearcă să-şi reia exporturile de cereale: Deşi Moscova şi Kievul au încheiat cu succes acordul privind exporturile agricole, atacurile din Odesa cresc teama unor viitoare blocaje ale porturilor ucrainene

Ucraina încearcă să-şi reia exporturile de cereale:...

Autor: Andrei Şerbănescu

25.07.2022, 12:14 95

Ucraina a continuat incercările de a reporni exporturile de cereale din porturile sale de la Marea Neagră, în cadrul unui acord menit să reducă penuria globală de alimente, dar a avertizat că livrările vor avea de suferit dacă ruşii vor extinde atacurile din Odesa şi în alte zone portuare, scrie Reuters.

Preşedintele Volodimir Zelenski a calificat atacul de sâmbătă drept o „barbarie”, arătând că nu se poate avea încredere în Moscova pentru a pune în aplicare un acord încheiat cu o zi mai devreme prin medierea Turciei şi a Naţiunilor Unite.

Armata ucraineană a declarat că rachetele ruseşti nu au lovit aria de depozitare a cerealelor din zona portului şi nici nu au cauzat daune semnificative. Kievul a anunţat că pregătirile pentru reluarea transporturilor de cereale sunt în curs.

„Continuăm pregătirile tehnice pentru lansarea exporturilor de produse agricole din porturile noastre”, a declarat ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, într-o postare publicată pe Facebook.

Armata ucraineană a declarat că două rachete Kalibr lansate de nave de război ruseşti au lovit zona unei staţii de pompare din port, iar alte două au fost doborâte de forţele de apărare aeriană.

Rusia a declarat duminică că forţele sale au lovit o navă de război ucraineană şi un depozit de arme din Odesa cu rachete de precizie.

Acordul semnat vineri de Moscova şi Kiev a fost salutat ca un progres diplomatic care ar contribui la stoparea creşterii preţurilor la alimente la nivel mondial prin restabilirea transporturilor de cereale ucrainene la nivelurile de dinainte de război de 5 milioane de tone pe lună.

Dar consilierul economic al lui Zelenski, Oleh Ustenko, a declarat pentru televiziunea ucraineană că situaţia nu se va contura potrivit prezicerilor cele mai optimiste.

El a spus că Ucraina ar putea exporta 60 de milioane de tone de cereale în următoarele nouă luni, cantitate care ar putea fi transportată în 24 de luni dacă operaţiunile din porturile sale vor fi sabotate în continuare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO