ZF 24

UE ameninţă că îngheaţă South Stream, companiile îşi văd de treabă: Gazprom şi OMV fac din Austria cap de pod pentru gazul rusesc

UE ameninţă că îngheaţă South Stream, companiile...

Autor: Roxana Petrescu

30.04.2014, 11:52 915

Gerhard Roiss, CEO-ul OMV, acţionarul majoritar al Petrom, şi Alexey Miller, şeful Gazprom, au semnat la Moscova un memorandum de înţelegere prin care punctul terminus al gazoductului South Stream va fi Austria.  Potrivit unor informaţii trimise de Gazprom la începutul acestui an, punctul terminus al acestui gazoduct trebuia să fie în nordul Italiei.

Toate autorizaţiile necesare pentru construcţie urmează să fie obţinute până la finalul anului viitor, iar primele livrări prin acest proiect sunt estimate pentru 2017. Finalizarea South Stream nu va face altceva decât să întărească poziţia Rusiei ca principală sursă externă de alimentare cu gaze a Europei.

Acest proiect reprezintă un pas important prin care vom creşte semnificativ securitatea aprovizionării cu gaze şi va consolida în continuare rolul  Baumgarten (Austria) ca hub pentru gazele din Europa Centrală şi de Est. Parteneriatul nostru cu Gazprom de aproape 50 de ani a contribuit la atingerea acestui pas de succes în diversificarea continuă a rutelor Europene de aprovizionare cu energie”, susţine Gerhard Roiss, CEO-ul OMV.

Ştirea vine în contextul în care la începutul acestei luni Comisia Europeană a aruncat în conflictul diplomatic cu Rusia ideea îngheţării proiectului South Stream, gazoductul care ar trebui să transporte gaze ruseşti prin Bulgaria în sudul Europei. Costul proiectului South Stream se ridică la 16 miliarde de euro, iar finan­ţarea acestuia va fi asigurată de participanţii la proiect şi de bănci.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO