ZF 24

UE este aproape de a încheia un acord cu SUA privind materiile prime pentru baterii. Valdis Dombrovskis, şeful pentru comerţ al blocului comunitar: „Companiile europene trebuie să fie tratate în acelaşi mod ca şi partenerii de liber schimb ai SUA"

UE este aproape de a încheia un acord cu SUA privind...

Autor: Andrei Şerbănescu

23.02.2023, 15:11 200

Uniunea Europeană şi SUA sunt aproape de un acord privind materiile prime utilizate în fabricarea bateriilor, care ar permite companiilor din UE să aibă acces la unele dintre aceleaşi beneficii ca şi partenerii de liber-schimb de la Washington, potrivit lui Valdis Dombrovskis, şeful pentru comerţ al blocului comunitar, scrie Bloomberg.

Dombrovskis a declarat pentru cotidianul german Augsburger Allgemeine că UE şi SUA vor fi „în măsură să rezolve unele probleme, dar cu siguranţă nu pe toate" în cadrul negocierilor privitoare la legea lui Biden de contracarare a inflaţiei.

Întrebat dacă au existat progrese, el a citat „un acord bun privind reducerile de taxe pentru vehiculele electrice din SUA", precum şi o scutire pentru leasingul vehiculelor electrice de aşa numitele „condiţii discriminatorii". El a adăugat că există încă „diferenţe majore în domeniul energiilor regenerabile şi al hidrogenului".

„Un acord este la îndemână şi pentru industria bateriilor", a declarat Dombrovskis. „Companiile europene trebuie să fie tratate în acelaşi mod ca şi partenerii de liber schimb ai SUA".

Dombrovskis, care se va deplasa în SUA la începutul lunii viitoare, a declarat că luna martie va fi „crucială" în cadrul discuţiilor, menţionând că Trezoreria de la Washington urmează să publice, în cursul lunii martie, o serie de orientări legate de pachetul american privind clima.

Pachetul american privind clima include aproximativ 500 de miliarde de dolari în noi cheltuieli şi scutiri de taxe pe parcursul unui deceniu pentru a promova producţia şi serviciile din SUA şi oferă anumite excepţii pentru ţările care au acorduri de liber schimb cu SUA, precum Canada, Mexic şi Australia.

Întrebat despre statutul Parteneriatului transatlantic pentru comerţ şi investiţii între UE şi SUA, el a spus că nu vede nicio şansă de reluare a negocierilor, care, în opinia sa, au eşuat din cauza unor „probleme de ambele părţi", inclusiv în ceea ce priveşte agricultura.

„Căutăm alte forme de cooperare şi am înfiinţat un consiliu comun privind comerţul şi tehnologia", a declarat Dombrovskis. „În loc să vizăm un acord global de liber schimb, trebuie să găsim forme sectoriale de cooperare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO