ZF 24

UE incearca sa se opuna initiativelor SUA de a pedepsi companiile europene cu afaceri in Iran

14.09.2007, 10:52 9

Uniunea Europeana incearca sa se opuna initiativelor autoritatilor americane de a sanctiona companiile straine care investesc sau dezvolta relatii comerciale cu Iranul, si ar putea apela la Organizatia Mondiala a Comertului pentru sustinere in acest sens, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Comunitatea europeana se teme ca actiunile autoritatilor americane risca sa provoace tensiuni intre statele occidentale, subminand astfel unitatea acestora in conflictul cu statul iranian privind refuzul sau de a intrerupe programul de imbogatire a uraniului, suspectat a fi orientat catre productia de arme nucleare, au afirmat mai multi diplomati europeni.

Principalele puteri occidentale au aratat ca sunt dispuse sa colaboreze cu SUA pentru identificarea unor sanctiuni mai dure impotriva Iranului in aceasta problema, in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite.

Cu toate acestea, autoritatile europene se vor opune incercarilor SUA de a aplica legislatia americana pentru a pedepsi inclusiv companiile europene care dezvolta afaceri in Iran si ar putea apela, in caz de nevoie, la Organizatia Mondiala a Comertului, au spus reprezentantii europeni.

UE este foarte ingrijorata de un proiect de lege aprobat de Camera Reprezentantilor care prevede anularea unui decret prezidential prin care companiile europene sunt scutite de sanctiunile aplicate de SUA agentilor economici care investesc peste 20 de milioane de dolari in sectorul iranian de petrol si gaze naturale.

Decretul a fost adoptat in anul 1998, punand capat unui conflict transatlatic privind incercarile autoritatilor SUA de a aplica legislatia locala si in afara teritoriului SUA.

Mai multe stiri pe site-ul www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO