Uniunea Europeană a răspuns imediat la tarifele de 25% impuse de Donald Trump asupra oţelului şi aluminiului, intensificând astfel un conflict comercial care a destabilizat pieţele financiare şi ameninţă economia globală, raportează Financial Times.
Comisia Europeană a anunţat că măsurile sale vor afecta bunuri americane în valoare de până la 26 de miliarde de euro, echivalând impactul tarifelor impuse exporturilor europene. Aceste sancţiuni vor intra în vigoare în aprilie, oferind timp pentru negocieri cu Washingtonul.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE regretă decizia administraţiei Trump, subliniind că tarifele sunt „nocive pentru afaceri şi chiar mai dăunătoare pentru consumatori”.
„Aceste măsuri perturbă lanţurile de aprovizionare, generează incertitudine economică şi pun în pericol locuri de muncă. În plus, preţurile vor creşte”, a avertizat von der Leyen.
Bruxelles-ul a reacţionat imediat după ce tarifele americane au intrat în vigoare miercuri, în timp ce Trump şi-a continuat politica protecţionistă, ignorând temerile legate de o posibilă recesiune în SUA.
Decizia privind tarifele a venit după o zi tumultuoasă pe Wall Street, unde incertitudinea legată de politica comercială a administraţiei a afectat încrederea investitorilor.
În Europa, pieţele bursiere au crescut miercuri, indicele Stoxx Europe 600 înregistrând un avans de 0,5% în primele ore de tranzacţionare.
Ca parte a represaliilor, UE a reintrodus măsurile impuse în timpul primului mandat al lui Trump asupra exporturilor americane, în valoare de 4,5 miliarde de euro, începând cu 1 aprilie. Acestea includ taxe de până la 50% pentru produse precum whisky-ul bourbon, blugii şi motocicletele Harley-Davidson.
De asemenea, UE a propus taxe pentru alte produse americane în valoare de 18 miliarde de euro, printre care produse cosmetice, îmbrăcăminte, lemn, soia, carne de pui, carne de vită şi alte produse agricole. Aceste măsuri, care ar putea fi extinse pentru a acoperi bunuri în valoare de încă 3,5 miliarde de euro, necesită aprobarea statelor membre şi ar urma să intre în vigoare pe 13 aprilie.
Un oficial european a explicat că soia a fost inclusă pe lista produselor vizate deoarece este cultivată în Louisiana, statul natal al preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson.
„Suntem gata să ne aprovizionăm cu soia din Brazilia sau Argentina”, a declarat acesta.
Un alt oficial a precizat că scopul acestor măsuri este de a exercita presiune asupra sistemului economic american pentru a determina ridicarea tarifelor.
Tarifele impuse de Trump fac parte dintr-o strategie comercială agresivă, despre care fostul preşedinte susţine că va stimula producţia internă şi va penaliza ţările considerate vinovate de „furt economic” în dauna Americii.
Luna trecută, Trump a anunţat impunerea unor noi taxe pe metale, anulând acordurile încheiate de predecesorul său, Joe Biden, cu partenerii comerciali ai SUA. Aceste înţelegeri permiteau importul unei cantităţi limitate de oţel şi aluminiu fără taxe vamale.
Oficialii administraţiei americane au justificat aceste măsuri ca fiind o reacţie la „actorii străini” care, în opinia lor, inundă piaţa americană cu metale importate, afectând producătorii interni.
Trump a extins, de asemenea, aplicarea tarifelor la o gamă variată de produse care conţin oţel şi aluminiu, inclusiv rachete de tenis, biciclete de gimnastică, mobilier şi aparate de aer condiţionat.