ZF 24

UE s-a resemnat ca nu va fi curand cea mai competitiva economie a lumii: Daca nu se fac reforme clare urmatorii 10 ani vor fi irositi

02.03.2010, 15:25 45

Daca obiectivele "Agendei Lisabona" erau indeplinite, acumeconomia UE ar fi urmat sa fie cea mai competitiva din lume.Comisia Europeana va adopta maine noua strategie economica pentruurmatorii 10 ani. "Europa 2020", cum se numeste documentul, arataca viitorii 10 ani vor fi irositi, daca reformele din cadrul UE vorfi aplicare neuniform in cadrul blocului si daca vor fiezitante.

Intre ce va adopta maine Comisia si ce a adoptat in urma cu 10ani este cale lunga.

In 2000, asa numita "Agenda Lisabona" stabilea ca obiectivulstrategic al UE este sa devina "cea mai competitiva si dinamicaeconomie a lumii, capabila de o crestere economica durabila, culocuri de munca mai multe si mai bine platite si o mai bunacoeziune sociala". La zece ani de atunci (tintele Agendei Lisabonaau fost ajustate in jos in 2005), obiectivele UE sunt maimodeste.

Tinta de a deveni cea mai competitiva economie nu mai estetrecuta in draftul documentului obtinut de EUObserver. Insa Comisiava propune ca, in urmatorii ani, rata de ocupare a fortei de muncasa ajunga de la 69% acum la 75%.

Un alt obiectiv care va fi anuntat maine de Comisia Barroso esteca cel putin 40% dintre europnii cu varste intre 30 si 34 de ani saaiba o diploma universitara, iar 4% din PIB-ul tarilor UE sa meargaspre cercetare-dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO