ZF 24

UE si Comunitatea Andina din America de Sud vor negocia un acord de liber schimb

10.06.2007, 15:10 170

Statele membre ale Comunitatii Andine, respectiv Bolivia, Columbia, Ecuador si Peru, au convenit sa inceapa negocieri oficiale privind un posibil acord de liber schimb cu UE.
Anuntul privind discutiile cu UE survine la un an dupa ce presedintele venezuelean, Hugo Chavez, a retras statul din Comunitatea Andina, in semn de protest fata de incheierea unor acorduri bilaterale intre SUA, Columbia si Peru.
Decizia a relevat diferentele existente in Comunitatea Andina privind negocierea unor pacturi comerciale, in conditiile in care lideri de stanga precum Chavez sau Evo Morales, presedintele Boliviei, contesta necesitatea acestor acorduri.
Discutiile dintre UE si statele andine vor incepe la 13-14 iunie, in cadrul unei intruniri a Comunitatii andine, organizata la Tarija, Bolivia, a declarat secretarul general al grupului sud-american, Freddy Ehlers.
UE este al doilea mare partner comercial al Comunitatii Andine, dupa SUA, iar cele doua parti au prezentat in 2005 planuri de negociere a unui acord de liber schimb.
Exporturile blocului sud-american catre UE includ produsele precum cafeaua, petrolul, aurul si florile, totalizand circa 10 miliarde de dolari anual. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO