ZF 24

Uite ca se poate: CSA schimba regulile pentru RCA - pagubitul isi poate lua banii inainte de reparatia masinii

CSA schimba regulile pentru asigurarea RCA: pagubitul isi poate lua banii inainte de reparatia masinii
22.02.2010, 16:38 43

Persoanele pagubite in urma unor accidente auto vor putea primidespagubiri de la asiguratorul RCA al vinovatului inainte sa isirepare masina, suma fiind calculata pe baza preturilor utilizate deservice-urile auto, iar despagubirea va fi achitata in termen demaximum 10 zile de la depunerea ultimului document necesarstabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, fata de 15 zile,cat era pana acum.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a anuntat astazi schimbareanormelor care reglementeaza piata asigurarilor de raspundere civilaauto obligatorie (RCA). Aceste modificari vin dupa ce in ultimaluna mai multe service-uri auto s-au plans ca au sume mari derecuperat de la asiguratori pentru reparatiile efectuate in bazapolitelor Casco si RCA. In aceasta dimineata, aproximativ 50 dereprezentanti ai service-urilor auto au organizat un miting deprotest in fata sediului CSA.

"Pana acum, in aceste situatii, costul reparatiilor era stabilit pebaza evaluarii asiguratorilor, iar preturile erau cel mult lanivelul celor practicate de catre unitatile de specialitate.Aceasta masura va permite pagubitilor sa solicite intai platadespagubirilor si ulterior sa efectueze reparatiile necesare", spunoficialii CSA.

O alta schimbare sta in faptul ca asiguratorii care au suspiciunide frauda in cazul unei daune RCA si vor sa faca investigatii suntobligati sa le comunice in scris acest lucru asiguratului sipagubitului, in termen de zece zile de la data avizarii daunei.Investigatiile nu pot dura mai mult de trei luni de la dataavizarii, potrivit legislatiei in vigoare.

"Am decis modificarea normelor RCA pentru a sprijini si mai multinteresele asiguratilor si imi exprim speranta cs aceste demersurivor conduce la imbunatatrea serviciilor prestate de catrecompaniile de asigurare. Daca pana acum societatea de asigurarestabilea valoarea despagubirilor potrivit propriilor criterii, acumvaloarea pagubei se stabileste avand in vedere preturile practicatede catre unitatile de specialitate sau cele din cataloagele despecialitate", a declarat presedintele CSA, AngelaToncescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO