ZF 24

Umbrărescu a depus dosarul la BNR pentru a-şi face bancă

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Razvan Voican

25.08.2013, 21:22 4361

Omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, 51 de ani, cunoscut drept unul dintre „regii asfaltului“, a înaintat la BNR actele prin care solicită aprobarea pentru a deveni acţionar majoritar de bancă, intenţionând să folosească licenţa ATE Bank România, afirmă surse de pe piaţă.

Proiectul constituirii unei noi bănci cu capital privat românesc este condus de Marinel Burduja, fost prim-vice­preşedinte al Raiffeisen Bank, acesta punându-şi în joc reputaţia de veteran al pieţei bancare.

Potrivit surselor citate, primele evaluări asupra dosarului depus de Umbrărescu sunt pozitive. BNR cercetează în detaliu orice solicitare privind dobândirea calităţii de acţionar majoritar de bancă.

Rămâne de văzut dacă Umbrărescu va trece de toate filtrele de control. Fir­mele sale Tehnostrade şi Spedition UMB se numără printre principalii câştigători de contracte de drumuri de la CNADNR.

Ideea înfiinţării unei bănci româneşti pe „ruinele“ ATE Bank are deja mai mult de un an. Tot în urmă cu circa un an Marinel Burduja şi-a încheiat socotelile cu Raiffeisen Bank după mai bine de 10 ani în care a făcut parte din conducerea executivă. El a concurat cu Steven van Groningen pentru postul de preşedinte al băncii, însă în cele din urmă olandezul a câştigat un nou mandat, iar Burduja a trebuit să se retragă.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24