ZF 24

Un agricultor a investit 330.000 euro într-un parc solar: Nu mai strig la nimeni „stinge becul, scoate reşoul din priză“

Un agricultor a investit 330.000 euro într-un parc...

Autor: Ioana Tudor

26.05.2014, 17:29 1510

Viorel Nica, proprietarul producătorului de cereale Agrichim Feteşti din judeţul Ialomiţa, cu afaceri de 5-6 milioane euro/an, a investit 330.000 de euro într-o centrală fotovoltaică cu o capacitate de 153 KW, prin care îşi asigură energia electrică pentru întreaga fermă. El intenţionează să cons­truiască şi un parc solar de 200 KW până la sfârşitul anului şi să vândă energia pentru a-şi acoperi factura la energie din timpul iernii.

„Anul acesta mai finanţez din surse proprii o centrală fotovoltaică de 200 KW şi ne-am cumpărat în martie licenţele de vânzare de energie electrică pe certificate verzi. Voi vinde energia ca să mi-o compensez pe timp de iarnă, când cumpăr“, a spus Nica.

Acesta a spus că este în negocieri pentru construirea parcului şi nu poate preciza costul noii investiţii. Jumătate din banii direcţionaţi în parcul solar de 153 de KW au fost asiguraţi din fonduri europene.

„Centrala fotovoltaică asigură consumul de energie pentru întreaga fermă, unde am o staţie de condiţionat seminţe, un atelier mecanic şi o microfermă de vaci. Nu credeam că voi deveni vreodată independent energetic. Acum nu mai strig la nimeni «stinge becul, scoate reşoul din priz㻓, spune Nica.

Agricultorul din Ialomiţa spune că a investit în total 8 mil. euro din fonduri europene şi credite bancare în compania pe care a înfiinţat-o în 1991.

Pe lângă cele 3.600 de hectare de teren complet irigabile pe care le cultivă cu porumb, grâu, orz, orzoaică, soia convenţională, rapiţă şi lucernă, Nica deţine şi un siloz cu o capacitate de 12.000 de tone, care a costat 2,2 milioane euro, 50% din sumă fiind finanţare europeană. „Este foarte scump, dar nu pot să vând cerealele la prima strigare, la preţul cel mai prost“, a afirmat Nica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO