ZF 24

Un alt gigant anunţă noi concedieri: Intel plănuieşte să reducă masiv numărul angajaţilor în încercarea disperată de a reduce costurile

Un alt gigant anunţă noi concedieri: Intel plănuieşte...

Autor: Andrei Şerbănescu

16.10.2022, 13:30 3904

Intel Corp. plănuieşte o reducere majoră a numărului de angajaţi pentru a minimiza costurile şi pentru a face faţă pieţei de computere, a raportat Bloomberg.

Concedierile vor fi anunţate încă din această lună, compania intenţionând să facă această mişcare aproximativ în aceeaşi perioadă cu raportul privind veniturile din al treilea trimestru, pe 27 octombrie. Producătorul de cipuri avea 113.700 de angajaţi în iulie.

Intel se confruntă cu o scădere abruptă a cererii de procesoare pentru PC, principala sa afacere, şi s-a chinuit să recâştige cota de piaţă pierdută în faţa unor rivali precum Advanced Micro Devices Inc. În iulie, compania a avertizat că vânzările din 2022 vor fi cu aproximativ 11 miliarde de dolari mai mici decât se aştepta anterior. Analiştii prevăd o scădere a veniturilor în trimestrul al treilea de aproximativ 15%. Şi marjele cândva de invidiat ale Intel s-au micşorat: sunt cu aproximativ 15 puncte procentuale mai înguste decât cifrele istorice de aproximativ 60%.

Intel, cu sediul în Santa Clara, California, a refuzat să comenteze cu privire la planul de concedieri.

Ultimul val mare de concedieri al Intel a avut loc în 2016, când compania a redus aproximativ 12.000 de locuri de muncă, sau 11% din totalul său. Intel a făcut reduceri mai mici de atunci şi a închis mai multe divizii, inclusiv unităţile sale de modem celular şi drone. La fel ca multe companii din industria tehnologiei, Intel a îngheţat angajările la începutul acestui an, când condiţiile de piaţă s-au înrăutăţit şi temerile de recesiune au crescut.

Cele mai recente reduceri sunt probabil menite să amortizeze costurile fixe ale Intel, posibil cu aproximativ 10% până la 15%, a declarat analistul Bloomberg Intelligence Mandeep Singh într-o notă de cercetare. El estimează că aceste costuri variază de la cel puţin 25 de miliarde de dolari până la 30 de miliarde de dolari.

Gelsinger a preluat conducerea Intel anul trecut şi a lucrat pentru a restabili reputaţia companiei din Silicon Valley. Dar chiar înainte de prăbuşirea vânzărilor de PC-uri, lupta a tot dificilă. Intel şi-a pierdut avantajul tehnologic de lungă durată, iar proprii directori recunosc că reputaţia companiei de inovare s-a ofilit în ultimii ani.

Vânzările de PC-uri au scăzut cu 15% în al treilea trimestru faţă de anul trecut, potrivit IDC. HP Inc., Dell Technologies Inc şi Lenovo Group Ltd., care utilizează procesoare Intel în laptopurile şi computerele desktop, au suferit toate scăderi abrupte.

În condiţiile în care preţurile PC-urilor stagnează şi cererea slăbeşte, Intel ar putea fi nevoit să urmărească o reducere a dividendelor pentru a compensa vânturile contra fluxului de numerar, a spus Singh. 

În acelaşi timp, compania este supusă unei presiuni intense din partea investitorilor pentru a-şi consolida profiturile. Acţiunile companiei au scăzut cu peste 50% în 2022, cu o scădere de 20% doar în ultima lună.

Acţiunile au scăzut cu aproximativ 1% la 24,80 dolari la New York miercuri dimineaţă.

Tensiunile SUA cu China au întunecat şi viitorul industriei de cipuri. Administraţia Biden a anunţat vineri noi restricţii la export, limitând ceea ce companiile americane de tehnologii pot vinde naţiunii asiatice. Ştirea a făcut ca acţiunile producătorilor de cipuri să scadă din nou, Intel scăzând cu 5,4% în acea zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO