ZF 24

Un autoportret al lui Rembrandt valorează 37,5 milioane de euro, după ce a fost autentificat

Un autoportret al lui Rembrandt valorează 37,5 milioane...

Autor: Teodora Nicolau

14.06.2014, 13:01 115

Tabloul, aflat într-o galerie din Buckland Abbey, Devon, din anul 2010, a fost iniţial păstrat într-un depozit, din cauza lipsei spaţiului de expunere.

Acum, lucrarea va deveni unul dintre punctele centrale de atracţie ale galeriei, situată în fosta casă a corsarului din perioada elisabetană Francis Drake, după ce o serie de noi teste ştiinţifice au demonstrat definitiv că este vorba despre o pictură autentică de Rembrandt.

Lucrarea, considerată, timp de decenii, fie o copie, fie o imitaţie a unuia dintre elevii maestrului olandez, datează din 1636 şi îl prezintă pe Rembrandt la vârsta de 29 de ani, cu o beretă de catifea pe cap şi o mantie împodobită, din acelaşi material.

Tabloul a fost cumpărat în anii '60 de Samuel of Wych Cross şi a fost încredinţat fundaţiei National Trust în 2010 de către soţia acestuia, Edna, experţii fiind convinşi la acea vreme că era vorba despre o copie, argumentând că există diferenţe între data pictării lucrării şi stilul de lucru al lui Rembrandt.

Însă expertul în artă Ernst van de Wetering a avut îndoieli asupra acestui diagnostic încă din 2005, iar în 2012 a călătorit la Buckland Abbey, pentru a solicita efectuarea unor teste ştiinţifice care să îi confirme autenticitatea.

Testele au început la sfârşitul anului trecut, iar acum, după opt luni de investigaţii, cu ajutorul razelor X şi a analizei cu radiaţii infraroşii a pânzei, la care s-a adăugat expertiza altor specialişti în Rembrandt, tabloul a fost declarat autentic.

Tabloul a fost mai întâi curăţat, iar stratul de lac adăugat ulterior a fost înlăturat, culorile originale şi stilul de pictură ieşind astfel la iveală pentru a demonstra că îndoielile referitoare la autenticitatea sa au fost incorecte.

"Deşi am fost sigur că pictura era un Rembrandt când am văzut-o în 2013, am dorit să o examinez după curăţare şi să efectuăm o analiză tehnică, fapt care nu s-a mai întâmplat până acum. Cu toate aceste date ştiinţifice suplimentare, sunt mulţumit că este vorba despre un Rembrandt", a declarat Ernst van de Wetering.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669), unul dintre cei mai importanţi pictori din perioada cunoscută ca "vârsta de aur olandeză a picturii", a realizat aproximativ 50 de tablouri în ulei, 32 de gravuri şi şapte desene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO