ZF 24

Un fost fotbalist de la Borussia Dortmund este în echipa FMI pentru România, ocupându-se de analiza şi asanarea sistemului bancar românesc, care se îneacă în credite neperformante

Un fost fotbalist de la Borussia Dortmund este în echipa...

Autor: Razvan Voican

10.12.2013, 21:03 2578

Heiko Hesse, responsabil cu acoperirea sectorului bancar în echipa FMI care monitorizează noul program stand-by de tip preventiv cu România, este un fost jucător profesionist de fotbal care a jucat la puternica echipă germană Borussia Dortmund.

Fostul fotbalist are un doctorat în economie de la Universitatea Oxford şi a urmat cursuri şi la Yale. Înainte de a se angaja la FMI el a lucrat pentru Banca Mondială în Comisia pentru creştere şi dezvoltare (2006 – 2007), dar şi la McKinsey, unul dintre liderii pieţei mondiale de consultanţă.

La FMI a avut misiuni în câteva ţări din Orientul Mijlociu, dar a colaborat şi la elaborarea Raportului de stabilitate financiară globală pe care instituţia financiară internaţională îl publică anual.

În prezent este economist în Departamentul pieţe monetare şi de capital din FMI, unde lucrează pe probleme legate de crizele financiare, iar mai recent s-a ocupat de evaluarea sectorului financiar din Uniunea Europeană, precum şi a sectorului financiar din Turcia. În acelaşi timp, urmăreşte componenta bancară din actualul program economic negociat de România cu Fondul.

Background-ul său de sportiv profesionist este mai puţin obişnuit pentru experţii FMI. De asemenea, Hesse a fost unul dintre actorii principali din filmul documentar Campionii (2003). Borussia Dortmund a fost campioana Germaniei în sezoanele 2001-2002, 2010-2011 şi 2011-2012.

Hesse are dublă cetăţenie, germană şi thailandeză. El face acum parte din echipa FMI pentru acordul cu România condusă de nem­ţoai­ca Andrea Schaech­ter, care l-a înlocuit anul acesta la Erik de Vrijer.

La începutul lunii trecute s-a încheiat prima misiune de evaluare din noul acord, tema principală a negocierilor fiind proiectul bugetului pe 2014. Scrisoarea de intenţie care a rezultat în urma discuţiilor este în prezent blocată după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat ca refuză să semneze memorandumul, care ar trebui să ajungă în boardul FMI, din cauza intenţiei guvernului de a majora accizele la carburanţi cu 7 eurocenţi. Luni, premierul Victor Ponta a dat un pas înapoi afirmând că introducerea taxării suplimentare ar urma să fie amânată până la începutul trimestrului al doilea în cazul motorinei.

Şefa misiunii FMI Andrea Schaechter nu a emis niciun comentariu pe marginea subiectului disputei. FMI şi Comisia Europeană avizaseră proiectul de buget cu tot cu acciza suplimentară, chiar dacă noul acord are ca obiectiv atingerea unei creş­teri economice sustenabile, iar preşedintele Băsescu susţine că majorarea accizei va avea un impact negativ în economie.

În schimb, Schaechter precizase la finalul misiunii de evaluare din noiembrie că reducerea de CAS promisă de guvern pentru a doua jumătate a anului nu este bugetată.

Surse participante la negocieri afirmă că Andrea Schaechter – prima femeie care conduce echipa FMI pentru România – a avut o atitudine de neîncredere la discuţii, revenind de mai multe ori asupra unor teme deja discutate şi solicitând analize suplimentare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO