ZF 24

Un inginer bine educat are un nivel de trai mai bun în România decât în străinătate

Un inginer bine educat are un nivel de trai mai bun în...

Autor: Adelina Mihai

26.05.2015, 00:07 7629
Românii sunt mai bine informaţi şi au prieteni în străi­nătate care le dau detalii atât despre salariile pe care le primesc, cât şi despre costul vieţii din vest, astfel că migraţia angajaţilor bine pregătiţi nu mai reprezintă o problemă pentru companiile din vestul ţării, au spus managerii invitaţi la cea de-a XVII-a ediţie a dezbaterii HR Insider, organizată săptămâna trecută la Timişoara.

„Uitându-mă la noi în companie, lasând la o parte situaţia operatorilor, observ că un inginer bine educat câştigă foarte bine prin comparaţie cu nivelul salarial mediu din România. Oamenii au prieteni care lucrează în străinătate şi îşi dau seama că, deşi aceştia au salarii mult mai mari, şi costul vieţii lor este mai ridicat şi ajung astfel la concluzia că în România, cu salariile lor, îşi permit un stil de viaţă mai bun“, a spus Christian von Albrichsfeld, directorul general al producătorului de componente auto Continental, companie cu peste 15.000 de salariaţi pe plan local.

Pe de altă parte, dacă migraţia nu mai reprezentă un pericol pentru piaţa muncii din vest, lipsa meseriaşilor şi deficitul de specialişti în domeniul IT sunt problemele acute ale angajatorilor din regiune.

„Nu găsim uşor candidaţi, dar situaţia se poate rezolva. Avem nevoie de un ecosistem de învăţământ, care să includă instituţii informale de pregătire în care să se producă calitatea şi numărul de absolvenţi necesari“, a explicat Marius Pentek, managing director al companiei de software Haufe-Lexware.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO