Profesii

Un inginer în producţie poate obţine până la 7.500 de lei net pe lună, iar un operator ajunge la 2.600 de lei net pe lună

Sorina Donisa, CEO al APT Resources & Services, parte a Work Service Group: Pachetele salariale sunt semnificativ mai mari în zona de vest, centru şi în arealul oraşelor puternic industrializate faţă de zona de nord, est sau zone rurale unde singura opţiune a populaţiei este de a migra către oraşe sau străinătate.

Sorina Donisa, CEO al APT Resources & Services, parte a Work Service Group: Pachetele salariale sunt semnificativ mai mari în zona de vest, centru şi în arealul oraşelor puternic industrializate faţă de zona de nord, est sau zone rurale unde singura opţiune a populaţiei este de a migra către oraşe sau străinătate.

Autor: Ramona Cornea, Adelina Mihai

20.02.2020, 09:00 2253

Un inginer din industria prelucrătoare poate câştiga cât un middle-manager din sediul central al unei multinaţionale, în timp ce un operator de maşini cu comandă numerică câştigă cât un vorbitor de limbă engleză dintr-un centru de servicii, arată datele companiilor de recrutare.

 

Cei care vor să lucreze în sectorul pro­ducţiei au parte de oferte de muncă variate, iar ofertele salariale ale angajatorilor pot ajunge la un nivel destul de generos.

Companiile din industria prelucrătoare au oferte care variază de la sa­lariul minim pe eco­no­mie (1.346 de lei net pe lună) pen­tru un muncitor ne­califi­cat, până la 7.500 de lei net pentru un in­giner în pro­duc­ţie, con­form da­telor companiei de re­crutare şi în­chi­rie­re de forţă de mun­că în re­gim tem­porar APT Re­sources & Services, parte a Work Ser­vice Group.

„Aceste valori iau în con­siderare atât nivelul re­dus din zo­nele cu o infra­structură puţin dez­vol­tată, precum şi zo­nele puternic dezvoltate un­de cererea mare a dus la creşterea nivelului salarial mediu din piaţă“, spune Sorina Donisa, CEO al APT Resources & Services, parte a Work Service Group.

Salariul mediu net din industria pre­lu­crătoare a ajuns la aproape 2.700 de lei net în 2019, fiind cu 14% sub nivelul salariului mediu la nivel naţio­nal, dar dublu faţă de ni­velul sala­riu­lui minim din România.

Salariile din industria prelu­crătoare va­riază foarte mult în funcţie de zona geogra­fi­că, pachetele salariale oferite de companiile din vestul ţării fiind mult mai mari decât în restul ţării.

„Nivelul salarial în industria pre­lu­crătoare şi nu numai variază foarte mult în funcţie de zona geografică. De exemplu, pachetele salariale sunt semnificativ mai mari în zona de vest, centru şi în arealul oraşelor puternic industrializate faţă de zona de nord, est sau zone rurale unde singura op­ţiune a populaţiei este de a migra către oraşe sau străinătate“, mai spune Sorina Donisa.

Potrivit celor mai recente date statistice, industria prelucrătoare concentra 1,1  milioa­ne de angajaţi în decembrie 2019, în scădere cu 26.000 de angajaţi în comparaţie cu decembrie 2018, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Închiderile de fabrici, în special a celor din industria textilă, dar şi migraţia externă a românilor au condus la o scădere a numărului de angajaţi din acest sector. Cu toate acestea, personalul din industria prelu­crătoare reprezintă 23% din totalul angajaţilor din economia României (de peste 4,9 milioane de salariaţi), fiind sectorul în care lucrează cei mai mulţi angajaţi din mediul privat.

CEO-ul APT-Work Service Group afir­mă că industria prelucrătoare din România este în creştere, companiile au o cerere de angajaţi mai mare decât oferta de pe piaţă şi astfel caută soluţii pentru a atrage candidaţii.

„Piaţa este în continuare în creştere, companiile caută soluţii de a atrage candidaţi, uneori apelând inclusiv la relocarea can­di­daţilor din zone mai puţin ofertante către zo­nele puternic dezvoltate. În industria de auto­motive, puternic reprezentată în România, vedem o încetinire a ritmului de creştere în comparaţie cu anii precedenţi. Cu toate acestea, cererea este în continuare mult mai mare decât oferta de candidaţi din piaţă“, spune CEO-ul APT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO