ZF 24

Un investitor în oferta Nuclearelectrica: Am încredere în companie, am lucrat 32 de ani ca inginer acolo şi pot spune că e campioana lumii

Un investitor în oferta Nuclearelectrica: Am încredere...

Autor: Roxana Pricop

10.09.2013, 20:00 652
În centrul financiar al Capitalei, în apropiere de sediul Băncii Naţionale, puţini oameni au aflat că în aceste zile se derulează oferta Nuclearelectrica, iar cei care ştiau de privatizarea reactoarelor de la Cernavodă susţineau că ar fi investit dacă ar fi avut ceva bani puşi deoparte. La sucursalele Băncii Transilvania din centrul Bucureştiului, de unde se puteau cumpăra acţiuni, lumea îşi vedea de treburile zilnice plătind facturi, rata la credite sau schimbând lei în euro.
 
În primele două zile au fost subscrise acţiuni de 90 de milioane de lei, dar majoritatea subscrierilor sunt de la investitori deja prezenţi pe bursă.
 
 
Ieri, la ora 12.30, pe strada Lipscani, unde îşi au sediul mai multe sucursale bancare dar şi Banca Naţională a României, era forfotă.
 
Finanţişti ieşiţi în pauza de masă îşi făceau loc printre turiştii înarmaţi cu hărţi şi aparatele de fotografiat spre terasele din Centrul Vechi unde urma să îşi ia prânzul. O amiază obişnuită de marţi pentru cei mai mulţi dintre aceştia, însă o zi importantă pentru bursă, deoarece 10 septembrie este a doua zi din derularea ofertei Nuclearelectrica, prima listare din ultimii cinci ani.
 
Ziua de marţi a fost a doua din cele trei zile în care micii investitori care cumpără acţiuni la Nuclearelectrica pot beneficia de un discount de 8%. Altfel spus, a doua zi de promoţie pentru acţiunile Nuclearelectrica, însă pentru persoanele cu care reporterul Ziarul Financiar a stat de vorbă acest lucru a contat destul de puţin.
 
Întrebat dacă a auzit despre oferta Nuclearelectrica, C. Radu, ofiţer relaţii la o bancă, în vârstă de 30 de ani, a răspuns: „Am auzit de oferta Nuclearelectrica din Ziarul Financiar şi de la colegii de la muncă. Aş cumpăra acţiuni dacă aş avea bani. Nu prea reuşesc însă să economisesc. Dacă aş avea economii, aş cumpăra acţiuni sau obligaţiuni pentru că este mai rentabil decât să ţii banii la bancă“.
 
Un alt tânăr, de o vârstă apropiată de 30 de ani, care se grăbea să ajungă spre birou a răspuns: „Am auzit de ofertă, dar nu mă interesează pentru că nu am analizat compania. Ştiu însă un coleg care ar vrea să cumpere acţiuni“, a răspuns el din scurt.
 
Alte persoane aflate în zonă, unele dintre ele angajaţi ai băncilor, au răspuns că nu au auzit de oferta de vânzare de acţiuni Nuclearelectrica.
 
Cu jumătate de oră mai devreme, la doar o sută de metri distanţă de Centrul Vechi, în su­cursa­la Lipscani a Băncii Transilvania, V.B., pensionar în vârstă de 67 de ani şi fost angajat al companiei de la Cernavodă, îşi punea semnătura pe formularul de subscriere la oferta Nuclearelectrica, consfinţând astfel achiziţia a 300 de acţiuni. Preţul de achiziţie a unei acţiuni este de 15 lei, iar pachetul minim ce poate fi cumpărat este de 100 de acţiuni.
 
„Am cumpărat 300 de acţiuni, însă am prieteni care au cumpărat şi o mie de acţiuni. Ei încă mai lucrează şi au mai multe resurse financiare. De la prieteni am aflat de ofertă şi am decis să iau o parte din economiile de la bancă pentru a cumpăra acţiuni. Am încredere în companie, am lucrat 32 de ani ca inginer automatist acolo şi pot spune că Nuclearelectrica este campioana lumii, puţine centrale de tip CANDU au în lume randamentul de exploatare pe care îl dă Nuclearelectrica“, a spus V.B.
 
Înainte de a cumpăra acţiuni, el s-a sfătuit cu fiica sa. Preţul final al acţiunii Nuclearelectrica se stabileşte la finalul ofertei, după 20 septembrie, în funcţie de cât de mult au cumpărat investitorii instituţionali. Investitorii care au cumpărat în primele trei zile de ofertă (9, 10 şi 11 septembrie) au o reducere de 8%.
 
Un alt motiv pentru care V.B. a investit este acela că Nuclearelectrica plăteşte dividende, iar astfel investiţia poate aduce mai mulţi bani decât depozitul bancar. La ora 12.00, el era a doua persoană care a cumpărat acţiuni Nuclearelectrica de la agenţia Lipscani. Luni, prima zi de ofertă, la agenţia din Lipscani nu a venit nimeni să subscrie.
 
Nicolae Lucian, tot pensionar şi tot inginer de profesie, ar fi fost interesat să investească dacă oferta ar fi fost mai bine promovată.
 
„Am aflat de ofertă pentru că primesc pe e-mail newslettere de la un site economic. Nu am vrut să cumpăr acţiuni pentru că am mai avut acţiuni la companii listate pe bursă acum 3-4 ani şi nu prea am câştigat. Am avut acţiuni la SIF-uri şi la un producător de mobilă, însă le-am vândut. Nu a prea fost însă publicitate la această ofertă la televizor, poate dacă era mai bine promovată ar fost mai bine. Acum, că mi-aţi spus de ofertă, mă mai interesez şi poate o să cumpăr.“
 
În vârstă de 67 de ani, Nicolae Lucian este la curent cu ştirile de pe piaţa de capital: „Acum, că a venit un director polonez la bursă, poate va fi mai bine, iar sectorul de energie este bun, are potenţial“, a mai spus el.
 
„Investeşte în energie“ este şi mesajul cu care e promovată oferta Nuclearelectrica în afişele lipite pe pereţii din agenţiile Băncii Transilvania, de unde se pot cumpăra acţiuni Nuclearelectrica până pe 22 septembrie. Din cele cinci agenţii ale băncii vizitate de reporterul ZF, la cea din Piaţa Amzei persoana responsabilă de ofertă nu era disponbilă ieri, la cea de pe strada Lipscani erau doar două subscrieri, iar la cea din şoseaua Ştefan cel Mare au cumpărat acţiuni ieri doar 3-4 persoane, în condiţiile în care sediul central al Nuclearelectrica este în apropiere. Celelalte două agenţii nu au făcut publică nicio informaţie.
 
„Cei care au cumpărat sunt angajaţi sau persoane care au avut o legătură cu compania, nu vin oameni din stradă să cumpere acţiuni“, a spus şefa unei agenţii.
 
În timp ce în agenţiile ban­care era liniş­te şi pace, firmele de brokeraj raportau ieri că deja s-au subscris de două ori mai multe acţiuni decât cele disponibile pe tranşa alocată micilor investitori. Astfel că de luni până marţi la ora 17:00, investitorii au cumpărat acţiuni de aproape 90 de milioane de lei (20 mil. euro). Peste 1.600 de ordine de cumpărare au fost introduse. Luând în calcul liniştea din unităţile bancare din centrul Capitalei, este de presupus că cele peste 1.600 de ordine au fost introduse de investitorii deja existenţi, care au deja conturi de tranzacţionare deschise la casele de brokeraj, sau de salariaţii companiei. La centrala de la Cernavodă, unde lucrează circa 1.500 de oameni, s-a deplasat un broker care colectează subscrieri. BT Securities şi Swiss Capital sunt brokerii care intermediază oferta.
 
Cu excep­ţia salariaţilor, este posibil ca oferta Nuclearelectrica să nu aducă prea mulţi investitori noi. Cu toate acestea, Bursa de Valori Bucureşti vrea să profite de momentul favorabil creat de oferta Nuclearelectrica şi a demarat cea mai mare campanie de promovare din ultimii ani, cu afişe în centrul Capitalei şi cu spoturi publicitare la radio. Rezultatele acestei campanii se vor vedea în numărul de investitori noi atraşi în oferta Nuclearelectrica.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO