ZF 24

Un mare producător italian de pantofi: Am venit atraşi de salariile mici şi rămânem

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Cristina Roşca

25.04.2014, 00:07 2140

Compania Bihore, unul dintre cei mai mari cinci producători de încălţăminte din România, a investit pe piaţa locală peste 10 milioane de euro şi a ajuns la afaceri de 22 mil. euro, 750 de angajaţi şi două fabrici cu o producţie anuală de 1,1 milioane de perechi de pantofi.

„Fără să ne ascundem după deget, principalul motiv pentru care am venit în România a fost forţa de muncă ieftină. Au ajutat şi asemănarea limbii române cu limba italiană, caracterul oamenilor din România şi, foarte important, avantajele fiscale pe care autorităţile le-au acordat firmelor străine care au investit şi au creat locuri de muncă în Ro­mânia“, a declarat Antonio Sargenti, managerul Bihore.

Jucătorii din industria producţiei de textile şi încăl­ţăminte sunt printre cei mai mari angajatori din economie, cu sute, chiar mii de salariaţi fiecare.

Multe companii străine au decis să producă în România - în fabrici proprii sau în sistem de lohn - deoarece salariile din industrie nu depăşesc de cele mai multe ori 1.000 de lei net. În industria de încălţăminte salariul mediu net era la finalul anului trecut de 1.156 de lei, cu 30% sub media naţională. În 1995, anul intrării pe piaţă a Bihore, salariul mediu în industrie era de circa patru ori mai mic.

Producătorul, controlat de două familii de italieni cu aproape 100 de ani de experienţă în domeniu, a venit pe piaţa locală în 1995 şi are în plan să rămână.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO