ZF 24

Un minister-mamut: Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri are 1.100 de angajaţi şi 76 de companii de stat în administrare

Un minister-mamut: Ministerul Economiei, Energiei şi...

Autor: Răzvan Botea

04.02.2020, 18:15 394

În ultima zi din luna trecută a fost publicat în Monitorul Oficial documentul prin care ia naştere oficial Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, un colos format din patru ministere şi care va avea, fără demnitari şi personalul cabinetelor demnitarilor, 1.100 de angajaţi.

Noua entitate va avea atribuţii în domeniul politicilor industriale, al industriei de apărare, al resurselor minerale neenergetice, al protecţiei consumatorilor, comerţului, politicilor comerciale şi turismului, dar şi în relaţia cu întreprinderile mici şi mijlocii, investitorii străini.

Comasarea celor patru ministere într-unul singur vine ca o măsură de reorganizare a aparatului ministerial. Decizia reorganizării a venit din partea guvernului Orban.

Hotărârea de guvern publicată în Monitorul Oficial arată că în subordinea noii entităţi trec mai multe agenţii pentru relaţia dintre stat şi mediul privat şi aproximativ 15 companii de stat din domeniul turismului. În total, în subordinea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri vor fi 76 de companii, printre care Petrom, Rompetrol, Romarm. Loteria Română, IAR, Romaero.

În domeniile economic, al politicilor industriale, al competitivităţii şi industriei de apărare, noul minister are, printre alte atribuţii, şi obligaţia de aplica măsuri de reformă pentru industrie, atât pe parte de producţie, cât şi pe partea de comer­cializare a produselor industriale.

De asemenea, ministerul trebuie să aplice măsuri pentru creşterea economică prin atragerea investiţiilor.

În ceea ce priveşte protecţia consumatorilor, ministerul are în sarcină emiterea de acte normative în acord cu reglementările europene care privesc protecţia consumatorilor.

În domeniul energiei, ministerul elaborează strategie naţională energetică şi politica energetică. De asemenea, stabileşte şi aplică măsuri pentru administrarea situaţiilor de urgenţă în domeniile energetic şi resurselor energetice.

În ceea ce priveşte relaţia cu IMM-urile, ministerul are în atribuţii punerea la dispoziţie a informaţiilor de piaţă şi despre oportunităţi de afaceri privind accesul la pieţe externe.

De asemenea, în mai multe domenii va administra modul de acordare a ajutoareloe de stat pentru companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO